Două magistrate implicate în dosare scandaloase au demisionat. Ce decizii controversate au luat (anticorupție.md)

  • 24 Septembrie 2019 11:05
Două magistrate implicate în dosare scandaloase au demisionat. Ce decizii controversate au luat (anticorupție.md)

Vicepreședinta Curții Supreme de Justiție, Tatiana Vieru, și magistrata Curții de Apel Chișinău, Natalia Simciuc, au decis să părăsească sistemul judecătoresc. Cererile lor de demisie au fost aprobate, marți, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătoarele au fost implicate în luarea mai multor decizii controversate în dosare de rezonanță, scrie anticorupție.md

Tatiana Vieru a fost propusă Parlamentului pentru numire în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție pe un termen de patru ani, la sfârșitul lunii decembrie 2016. În noiembrie 2018, ea a mai depus o cerere de demisie la CSM, care a fost aprobată. Ulterior însă s-a răzgândit și și-a retras cererea. Anticoruptie.md a scris anterior despre faptul că Vieru este una dintre judecătoarele din Republica Moldova în privința căreia au fost depuse mai multe sesizări la CSM.

Tatiana Vieru a fost implicată în luarea unor decizii controversate. Ea se regăsește printre cei șapte judecători care au judecat dosarul Registru, obligând întreprinderea de stat să îi achite despăgubiri de 7,8 milioane de dolari unei companii dubioase, Intercomsoft LTD. În 2013, ministrul de atunci al Justiției, Oleg Efrim, a cerut cercetarea disciplinară a magistraților pentru implicare în dosarul Registru. În calitate sa de membru al CSM, ministrul a constatat că atât decizia instanței de apel, cât și a celei de recurs în dosarul Registru versus Intercomsoft LTD sunt emise cu încălcarea gravă a normelor de drept procesual și material. Oleg Efrim a remis materialele pentru examinare Colegiului Disciplinar de pe lângă CSM în privința judecătorilor Curții Supreme de Justiție: Svetlana Filincova, Svetlana Novac, Tatiana Vieru, Iurie Bejenaru și Galina Stratulat. Judecătorilor li se imputau grave ilegalități admise la examinarea dosarului menționat, precum încălcarea normelor materiale.

De asemenea, Tatiana Vieru a fost președintă a completului de judecată care a examinat dosarul referendumului, dând câștig de cauză Comisiei Electorale Centrale care a respins solicitarea a peste 400 de mii de cetățeni care au semnat pentru organizarea unui plebiscit în vederea modificării procedurii de alegere a șefului statului. Tot ea a condus completul de judecată care a examinat dosarul diasporei, care a contestat în judecată încălcarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale din 2016. 

Potrivit informațiilor plasate pe pagina „Juriștii pentru drepturile omului”, cinci hotărâri ale completului de judecată în componența căruia a participat judecătoarea Tatiana Vieru au fost obiect de examinare la CEDO, în trei din aceste cazuri, Curtea de la Strasbourg a constatat încălcarea libertății de exprimare.

Natalia Simciuc face parte din completul de judecată, care, în decembrie 2016, au decis să respingă contestația avocaților moldovenilor care nu au putut vota peste hotare. În decizia emisă la 6 decembrie 2016 de Curtea de Apel Chișinău, magistrații Iulia Cimpoi, Natalia Simciuc și Victor Pruteanu au adus mai multe explicații în susținerea faptului că atât organele electorale, cât și Ministerul de Externe și Guvernul au acționat conform legii în raport cu moldovenii care nu au putut vota. Între altele, Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău ar fi acționat corect atunci când, prin hotărârile din 16 și 17 noiembrie, „a luat act” de cele circa 4.000 de contestații depuse de persoanele care nu au reușit să voteze, fără să se expună pe fondul acestora. Deși apelanții consideră că astfel Consiliul a încălcat procedurile și a emis două hotărâri ilegale, judecătorii susțin că organul electoral a acționat conform competențelor, pentru că, contestațiile depuse după încheierea zilei alegerilor urmează să fie examinate de instanța care va valida sau invalida scrutinul per total, adică, Curtea Constituțională.

Sursa:Anticorupție.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău