Două localități italiene din mijlocul zonei roșii nu au niciun caz de Covid-19. Cum se protejează de virus

  • 05 Aprilie 2020 10:53
Două localități italiene din mijlocul zonei roșii nu au niciun caz de Covid-19. Cum se protejează de virus

În nordul Italiei, pe harta ”înroșită” de pandemie, există unele zone “libere de coronavirus”. În comuna Ferrera Erbognone, unde nu s-a contaminat absolut niciun localnic, iar un studiu științific încearcă să dezlege misterul, scrie stirileprotv.ro

Iar pe lângă aceasta mai este o comună italiană cu zero cazuri, în provincia Veneto, tot în mijlocul unei “zone” roșii.

Iar în Spania, o cetate medievală reușește să țină virusul dincolo de zidurile sale, deși în localitățile învecinate sunt numeroase cazuri de infectare și decese din cauza Covid.

La sosirea în comuna Possagno, carabinierii sunt primii care te întâmpină carabinierii. Ei verifica documentele de identitate și declarațiile pe propria răspundere - ca peste tot în Italia.

Însă, aici, chiar e foarte important să fie controlați - am putea spune “la sânge”, fără să fie o figură de stil - cei care vin din alte părți ale Italiei.

Pentru că la Possagno - locul de naștere al unui sculptor faimos de la sfârșitul secolului al 18-lea, Antonio Canova - încă nu a ajuns temutul coronavirus.

Și asta deși așezarea, cu vreo 2.200 de locuitori, este situată în mijlocul unei “zone roșii” a Italiei - provincia Veneto. Ca și în cazul altei localități “liberă de coronavirus”, Ferrera Erbognone, nici pentru imunitatea colectivă a celor din Possagno nu există vreo explicație științifică.

Localnic: “Cred că am avut ceva șansă și am respectat regulile de izolare. Nu pot să găsesc altă explicație.”

Autoritățile locale au luat din timp măsuri de izolare, chiar înainte ca aceste reguli să fie decise de la nivel înalt.

A fost închis, încă de la început, și muzeul Canova, care atrăgea în fiecare an 50.000 de vizitatori. În plus, explică tânărul primar Valerio Favero, un mare număr de voluntari veghează ca localnicii să nu iasă din case fără rost. Mulți, mai ales cei în vârstă, primesc la domiciliu și cumpărăturile de bază.

Valerio Favero, primar Possagno: “Suntem bucuroși că nu avem cazuri de infectare la Possagno, dar, așa cum am spus, acest virus e atât de perfid că poate ajunge în orice moment. În rest, totul se întâmplă și datorită unor realizări mărunte. Noi nu avem supermarket-uri, dar toți cei care au prăvălii alimentare se zbat să poată asigura livrări la domiciliu.”

Respect față de reguli și un puternic simț al comunității - poate că acestea sunt singurele explicații pentru felul în care virusul este ... ”ținut la respect” în Possagno.

Nu există nicun caz de Covid-19 nici printre cei 1.400 de locuitori ai așezării Zahara de la Sierra, din sudul Spaniei, deși prin localitățile învecinate pandemia face ravagii.

Comună, formată în jurul unei cetăți medievale, s-a izolat aproape complet de restul lumii. În urmă cu trei săptămâni, primarul a decis închiderea cailor de intrare, cu o singură excepție.

Iar la punctul de control, protejat de poliție, fiecare mașină care intra este stropită cu o soluție de clor și apa. O dată la două zile sunt dezinfectate străzile, piețele publice și trotuarele din fata caselor.

Vârstnicii primesc, în fața ușii, hrană și cele necesare - prin grija voluntarelor de la Asociația femeilor.

Periodic patrulează pe străzi și o … “caravană” pentru distracție. Din difuzoarele acestui vehicul răsuna muzica și sunt proiectate jocuri de lumii. Totul pentru delectarea copiilor, pe care familiile în izolare îi scot pe balcoane sau la ferestre.

Sursa:stirileprotv.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău