Două licee din raioanele Dubăsari și Ungheni sunt renovate cu ajutorul UE

  • 28 Iulie 2021 20:04
Două licee din raioanele Dubăsari și Ungheni sunt renovate cu ajutorul UE

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a convocat ieri în ședință reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și antreprenorul care execută lucrări de construcție la două proiecte de eficientizare energetică a clădirilor liceelor din Holercani și Ungheni, transmite MOLDPRES.

În cadrul acestei ședințe s-a discutat despre lucrările de construcții la proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului teoretic „Holercani” din raionul Dubăsari”, unde până în prezent au fost executate lucrări de termoizolare a pereților exteriori, al soclului și al planșeului de acoperiș, a fost reînnoit acoperișul unui bloc de studii, precum și efectuate lucrări la sistemul de încălzire, ventilare și la rețelele inginerești. Tot aici, au fost efectuate lucrări de renovare a bucătăriei și a blocurilor sanitare scrie sursa citată.

„La finalizarea proiectului vor fi atinși următorii indicatori: 4 298,4 m² clădire renovată, 330,9 m² pereți exteriori izolați, 30,6 m² ferestre și uși exterioare schimbate, 1 954,8 m² planșeu izolat, 1 punct termic instalat, un sistem fotovoltaic care va avea o capacitate de 10 kW și va fi compus din 30 panouri fotovoltaice, 220 m. l. conducte exterioare de care vor beneficia circa 330 persoane”, indică ADR Centru.

Valoarea contractului de antrepriză constituie 15 mln 114 mii lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de 12 luni.

În aceeași ședință, au fost detaliate și lucrările executate în cadrul proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului teoretic „Mihai Eminescu" din municipiul Ungheni", unde până în prezent s-au executat lucrări de termoizolare a fațadelor blocurilor de studii. Au fost efectuate lucrări de renovare a acoperișului și finisate lucrările pe interior. Totodată, s-a executat primul ciclu de electricitate, ventilare și semnalizare de incendiu, sistemul de încălzire un bloc de studii etc.

Valoarea contractului de antrepriză constituie 47 mln 566,6 mii lei, durata de executare a lucrărilor contractate fiind de 12 luni.

În urma implementării acestei măsuri investiționale, 101 angajați și 1 187 de elevi ai Liceul teoretic „Mihai Eminescu" vor beneficia de condiții îmbunătățite în liceu, iar consumul de energie în această instituție de învățământ va fi redus cu 1 500 MWh și emisiile anuale normate de CO2 se vor reduce cu 330 tone.

Cele două proiecte sunt finanțate de către Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău