Două filme românești au fost premiate la Festivalului de Film LET'S CEE

  • 31 Martie 2017 10:08
Două filme românești au fost premiate la Festivalului de Film LET'S CEE

Două filme românești - ''Doar o răsuflare'', de Monica Lăzurean-Gorgan, și ''Câini'' de Bogdan Mirică - au fost premiate la ediția din acest an a Festivalului de Film LET'S CEE, desfășurat între 21 și 27 martie la Viena, conform site-ului festivalului, informează Agerpres.

Pelicula regizată de Monica Lăzurean-Gorgan a câștigat premiul pentru ''cel mai bun film'' în cadrul competiției de filme documentare.

Documentarul câștigător ''ne-a ținut cu sufletul la gură'', a argumentat juriul anunțând premiul. ''Urmăm soarta unei familii într-un mic oraș din Transilvania de-a lungul unei perioade de șapte ani. O serie densă și sensibilă de evenimente construită până la momente de mare intimitate și intensitate, regândind întrebări universale și umane — de viață, iubire și moarte''.

În competiția filmelor documentare s-au aflat zece producții și au mai fost acordate mențiuni de onoare filmului polonez ''Komunia'' (Communion) al regizoarei Anna Zemecka și coproducției finlandezo-bulgare ''The Good Postman'' (Poștașul cel Bun), a cărui regie este semnată de Tonislav Hristov și care prezintă criza refugiaților într-o tonalitate dulce-amăruie.

Drama socială ''Câini'' a regizorului Bogdan Mirică a primit o mențiune de onoare la categoria ''Debuturi promițătoare'' a festivalului, la care au concurat 11 producții. Tot o mențiune specială la această categorie a câștigat și drama de familie ''Amzinai kartu'' (Together for Ever, Împreună pentru totdeanua) a regizoarei lituaniene Lina Luzyte, în timp ce premiul cel mare a fost acordat cineaștilor Grigor Lefterov și Todor Matsano pentru coproducția italiano-bulgară ''Hristo''.

Tot 11 filme au concurat și în cadrul competiției de scurtmetraje, al cărei motto a fost, în acest an, ''O lume în tranziție''. Filmul rusesc ''Gudenie Shmelya'' (Buzzing of a Bumblebee, Zumzetul unui bondar) realizat de Vladimir Beldian a câștigat premiul I. În plus, producția rusească ''Shedevr'' (Masterpiece, Capodopera), realizată de Irina Storozhenko, filmul sloven ''A New Home'' (Un nou cămin), realizat de Ziga Virc, și coproducția azero—lituaniană ''Shanghai, Baku'', a lui Teymur Hajiyev, au primit mențiuni de onoare.

Premiul din partea publicului în cadrul competiției de scurtmetraje i-a revenit filmului ''Unterkühlung'' (Undercooling, Subrăcire) realizat de Olga Kosanovic, o coproducție austriaco-germană, în timp ce regizorul sârb Milos Radović a primit același premiu la categoria lungmetraje pentru tragicomedia ''Dnevnik masinovode'' (Train Driver's Diary, Jurnalul mecanicului de locomotivă).

Premiul ''Steaua Uraniei'' pentru întreaga activitate a fost înmânat legendarului cineast ungar Béla Tarr. ''Fiți curajoși, nu faceți compromisuri; nu bateți la uși, ci dărâmați-le'', a fost sfatul lui Tarr pentru tinerii cineaști prezenți la ceremonie. După István Szabó, Tarr este al doilea cineast ungar care a fost distins cu acest premiu.

Tot în Ungaria a mers și premiul Urania 2017, acordat lui Atilla Till pentru producția ''Tiszta szívvel'' (Kills on Wheels, Cu inima curată) ce a concurat alături de alte 10 filme foarte puternice în competiția de lungmetraje. Filmul lui Till este o comedie cu gangsteri, spectaculoasă și inteligentă în egală măsură, cu o distribuție de actori amatori în scaune cu rotile, ce s-au evidențiat ca adevărați profesioniști. Producția rusească ''(M)uchenik'' (The Student, Studentul), realizată de Kirill Serebrennikov a primit, de asemenea, o mențiune specială. Acest film trage un important semnal de alarmă asupra pericolelor fundamentalismului.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost oferit actriței croate Ksenija Marinković, care a putut fi urmărită în trei producții diferite din cadrul Festivalului de Film LET'S CEE.

La cea de-a cincea ediție a festivalului internațional LET'S CEE Film Festival au fost prezentate 17 producții și coproducții cinematografice românești: șapte incluse în programul competițional, iar zece în secțiunea specială Focus România, dintre care trei filme de arhivă restaurate digital.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău