Două cămine studențești din Chișinău vor fi renovate capital, cu suportul Băncii Mondiale

  • 12 Septembrie 17:19
Două cămine studențești din Chișinău vor fi renovate capital, cu suportul Băncii Mondiale

Două cămine studențești de la două universități din Republica Moldova vor fi renovate și modernizate cu suportul Băncii Mondiale, lucrările urmând să coste trei milioane de euro, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unui live pe Facebook. De asemenea, Guvernul a alocat un milion de euro pentru atragerea studenților străini în universități, a mai spus oficialul, referindu-se și la crearea unui Consiliu de Etică pe lângă Minister care să examineze situațiile diverse din sistem, transmite Radio Chișinău.

Un cămin al Universității de Stat din Moldova și altul al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” vor fi renovate integral. Lucrările de modernizare vor costa aproximativ trei milioane de euro, iar clădirile renovate ar urma să fie gata până la sfârșitul anului viitor, după cum anunță ministrul Dan Perciun.

„Nu am ales întâmplător aceste universități, aceste cămine. Ele merg, în special, în direcția tinerilor care își fac studiile la pedagogie. Sunt cămine în care trăiesc viitori pedagogi și am considerat că merită, în primul rând ei, cele mai bune condiții de studiu, inclusiv pentru a crește pe viitor atractivitatea facultăților pedagogice”, a menționat Dan Perciun. 

Guvernul a aprobat săptămâna aceasta alocarea unui milion de euro pentru susținerea universităților din Republica Moldova în atragerea studenților străini. Beneficiare ale acestei asistențe sunt patru instituții de învățământ superior: Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Fiecare universitate va primi aproximativ 250.000 de euro pentru instruirea cadrelor didactice și dezvoltarea competențelor lingvistice necesare predării în limba engleză și traducerii materialelor didactice.

Dan Perciun a vorbit și despre instituirea pe lângă Ministerul Educației a unui Consiliu de Etică, responsabil de învățământul general, care va examina diverse situații care apar în sistemul educațional.

„Este un organ colegial, constituit pe lângă Ministerul Educației, membrii din rândul reprezentanților societății civile, care urmează să abordeze diferite situații care apar în sistemul educațional, să le califice și să dea tonul cu privire la regulile de etică care trebuie să fie specifice sistemului nostru”, a precizat ministrul.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a mai anunțat despre lansarea unor granturi, de peste 100 de milioane de lei,  pentru proiecte comune realizate de cercetători din Republica Moldova și România.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Sun
19
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău