Dosarul transnistrean | Unii experți consideră necesară și implicarea directă a României

  • 29 Noiembrie 2017 18:58
Dosarul transnistrean | Unii experți consideră necesară și implicarea directă a României

Pentru identificarea unei soluții de reglementare a conflictului transnistrean este necesară o implicare mai largă a societății și a cetățenilor în particular, consideră autorii unui nou studiu legat de acest diferend – „România și Republica Moldova la confluența dosarului transnistrean”.

Unii experți consideră necesară și implicarea directă a României în negocierile internaționale pentru reglementarea conflictului.  

Studiul semnat de cunoscuții experți Oazu Nantoi din Republica Moldova și Iulian Chifu din România face o trecere în revistă a conflictului transnistrean și a rădăcinilor acestuia începând cu secolul XIX, odată cu anexarea actualului teritoriu al Republicii Moldova de Imperiul Rus și până la ultimele evoluții și negocieri de soluționare a acestuia.

O soluție viabilă de reglementare a conflictului este imposibilă, dacă cetățenii nu se vor implica activ, nu vor demonstra atitudine și nu vor participa la discutarea diferitor scenarii ale conflictului, consideră Oazu Nantoi. El deplânge faptul că interesul cetățenilor față de această problemă a scăzut, astfel că unul din scopurile studiului este să-l resuscite.

”Această publicație are drept scop resuscitarea interesului în societate față de această problemă fără soluționarea căreia proiectul statalității Republicii Moldova nu are viitor. Este o încercare de a contribui la stabilirea unei diagnoze corecte la boala statalității Republicii Moldova pe care noi o numim conflictul transnistrean”, a declarat Oazu Nantoi. 

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a subliniat interesul Bucureștiului pentru identificarea unei soluții viabile pentru conflictul transnistrean.

”Subiectul este unul de maxim interes pentru România, pentru UE, pentru statele OSCE, pentru partenerii de dezvoltare. Totodată, România are un interes strategic direct în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea europeană a Republicii Moldova și cu predilecție asupra găsirii unor soluții viabile pentru conflictul transnistrean”, a declarat Daniel Ioniță.

Acum nu există premise pentru impulsionarea soluționării conflictului transnistrean, consideră expertul Anatol Țăranu. Totodată, el s-a referit la necesitatea implicării directe a României în procesul de negocieri, făcând trimitere la experiența din 1992. 

”E vorba de lunile martie-iulie 1992 și Moscova din plin a simțit ce înseamnă participarea României la procesul de negocieri. Atunci, în acea scurtă perioadă de timp, chiar dacă România era doar la începuturile sale, diplomația română a făcut tot posibilul ca să acorde un ajutor substanțial diplomației Republicii Moldova în confruntarea sa cu Federația Rusă și cu separatiștii transnistreni”, a declarat Anatol Țăranu. 

Studiul „România și Republica Moldova la confluența dosarului transnistrean” a fost lansat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6
Câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:1,5 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
21
Sun
18
Mon
16

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău