Dosarul Șor: Avocații au înaintate o excepție de neconstituționalitate

  • 29 Ianuarie 2021 13:53
Dosarul Șor: Avocații au înaintate o excepție de neconstituționalitate

Ultimele ședințe în dosarul Șor, la Curtea de Apel Cahul, au fost amânate. Avocații acestuia au depus din nou cerere de recuzare a jucătorilor. Examinarea demersului a fost suspendată pentru că apărătorii au ridicat excepția de neconstituționalitate a unei sintagme din Codul de Procedură Penală. Curtea de Apel a fixat următoarele ședințe pentru luna viitoare, începând 3 februarie, transmite IPN.

Obiectul sesizării depuse de avocații lui Ilan Șor constituie sintagma „există alte circumstanțe care pun la îndoială rezonabilă imparțialitatea judecătorului” din Codul de Procedură Penală. „Este lesne de înțeles oricărui observator obiectiv că norma de drept ce constituie obiectul prezentei sesizări, în partea contestată, trezește dubii serioase de neconstituționalitate sub aspectul neclarității și imprevizibilității”, se precizează în sesizarea depusă la CC.

Avocații precizează că, în ședința din 22 ianuarie, au apărut mai multe circumstanțe care puneau la îndoială imparțialitatea celor trei magistrați din completul de judecată care examinează dosarul. Potrivit lor, acestea au fost manifestate în mod special prin încălcarea atât a normelor imperative ale Codului de Procedură Penală, cât și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, ce garantează dreptul fundamental la apărare al inculpatului.

La începutul acestei săptămâni, după mai multe tentative, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea de demisia a judecătoarei Nina Veleva, raportoare în dosarul Șor. Proiectul decretului este transmis președintelui țării, care urmează să decidă dacă îl semnează sau nu.

Încă în iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost numite zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive. Examinarea cauzei se află la faza cercetării judecătorești. În iunie 2019, Ilan Șor a dispărut din spațiul public. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a țării. Pe 15 august 2019, Ilan Șor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău