Dosarul „Revoluției” | Ion Iliescu este așteptat la Parchetul General

  • 17 Aprilie 2018 09:39
Dosarul „Revoluției” | Ion Iliescu este așteptat la Parchetul General Wowbiz

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, este așteptat marți la Parchetul General, unde a fost citat pentru a i se aduce la cunoștință că pe numele lui a fost începută urmărirea penală în dosarul „Revoluției" pentru săvârșirea infracțiunii contra umanității.

Potrivit agerpres.ro, în data de 13 aprilie, președintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu. Pe 18 decembrie 2017, Parchetul Militar anunța că, în urma administrării de probe în dosarul „Revoluției", concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Procurorul militar Marian Lazăr declara atunci că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale și distrugeri.

În plus, procurorii au identificat, inclusiv prin probe testimoniale, sursa sunetului cu efect de panică (emis la data de 21 decembrie 1989, în timpul discursului lui Nicolae Ceaușescu), care a contribuit, alături de alte elemente, la dezorganizarea mitingului din Piața Palatului și la declanșarea protestelor în București.

Totodată, procurorii susțineau că au existat diversiuni exercitate asupra cadrelor de comandă ale UM 01417 Târgoviște, locația unde s-a aflat cuplul Ceaușescu, dar și ordine venite de la vârful ierarhiei militare privind eliminarea fizică a cuplului prezidențial.

În plus, până la execuția celor doi, la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică a acestora.

Anchetatorii precizau că au fost clarificate circumstanțele și împrejurările privind pregătirea judecării în regim de urgență a fostului președinte și a soției acestuia, judecarea propriu-zisă, motivațiile reale care au stat la baza acestei acțiuni și, mai apoi, executarea soților Ceaușescu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău