Dosarul "Panama Papers" | Comisia de experți și-a finalizat raportul

  • 14 Octombrie 2016 16:21
Dosarul

Comisia de experți înființată după izbucnirea scandalului "Panama Papers" în scopul de a îmbunătăți lupta împotriva evaziunii fiscale în Panama și-a încheiat ancheta, a anunțat joi guvernul acestei țări,

"Suntem nerăbdători să cunoaștem recomandările comisiei", a declarat vicepreședintele panamez, Isabel de Saint Malo, indicând că dorește o prezentare oficială a acestui raport în zilele următoare.

Această comisie fusese creată după scandalul "Panama Papers", dezvăluirea a 11,5 milioane de documente scoțând la iveală activitatea unui cabinet de avocați panamez care construise o infinitate de societăți opace în lumea întreagă, susceptibile să faciliteze evaziunea fiscală și spălarea de capitaluri la scară internațională.

Înființată în aprilie, comisia urma să propună măsuri care să întărească transparența și lupta împotriva fraudei fiscale și a spălării de capitaluri.

Laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, și expertul anticorupție elvețian, Mark Pieth, sunt membri ai acesteia, alături de un costarican și de patru panamezi.

Guvernul a anunțat joi că va constrânge de acum înainte sistemul financiar să publice amenzile aplicate pentru evaziune fiscală cu scopul de a ameliora imaginea țării.

Sistemul financiar panamez a fost vizat de numeroase critici după dezvăluirea acestor documente. Astfel, Franța a reînscris Panama pe lista paradisurilor fiscale, iar Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a acuzat țara că nu luptă împotriva spălării de bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău