Dosarul Morari 2: Ce au căutat și ce au găsit procurorii la frații Viorel și Oleg Morari (anticorupție.md)

  • 11 Martie 2020 18:48
Dosarul Morari 2: Ce au căutat și ce au găsit procurorii la frații Viorel și Oleg Morari (anticorupție.md)

Procurorii au descins miercuri cu percheziții la domiciliile fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și al fratelui său, Oleg Morari, fondatorul și administratorul întreprinderii Irarom-Grup, ambii fiind învinuiți întru-un dosar penal intentat la finele anului trecut pentru spălare de bani și îmbogățire ilicită. Acțiunile oamenilor legii au fost întreprinse la câteva ore după eliberarea lui Viorel Grăjdian, contabilul Irarom-Grup SRL, care a stat 30 de zile în arest preventiv, scrie anticorupție.md

Vasile Foltea, avocatul lui Viorel Morari ne-a comunicat că patru persoane, procurori și ofițeri SIS, au bătut la ușa clientului său înainte de ora 8 dimineața. Aceștia au prezentat mandatul de efectuare a percheziției, în care pe două pagini era scris că se caută bani, obiecte de preț, precum și documente pe hârtie sau în format electronic care ar demonstra relațiile financiare dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție și firma fratelui său.

„Nu au găsit nimic. Au ridicat câteva foi de parcurs al automobilului pe care clientul meu l-a luat în folosință de la Irarom-Grup. Dar nu este nimic ilegal, contractul a fost raportat în declarația de avere, la Procuratura Generală”, a precizat apărătorul.

Vasile Foltea a mai comunicat că de această dată oamenii legii au avut un comportament corect. „I-am prevenit din start că în locuință este fiica de trei ani a clientului meu și să n-o streseze. De această dată nu am constatat careva devieri de la deontologie”, a spus avocatul.

După ce a fost efectuată percheziția la domiciliul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, echipa de procurori a venit la domiciliul lui Oleg Morari. „Aveam o agendă încărcată și deja mă aflam în drum, ieșisem din Chișinău, când am fost sunat de procurora Carolina Vidrașcu și impus să fac cale întoarsă. Când am ajuns la Chișinău mi-au zis că vor face percheziție la domiciliu. Apoi s-au mutat în garaje. Au făcut percheziție și în automobil. Au ridicat contractele de vânzare-cumpărare a imobilelor, proiectul elaborat de arhitecți pentru stația PECO, un contract vechi prin care oferisem în chirie un imobil încă înainte de a fonda firma Irarom-Grup, câteva harduri vechi găsite într-un garaj. Nu le-am creat impedimente, au luat tot ce au găsit de cuviință că este necesar pentru dosar. Noi nu dorim decât să ne demonstrăm mai repede nevinovăția”, a spus Oleg Morari.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Viorel Morari a declarat că nu vede logica efectuării acestei percheziții. „Pentru mine personal este stranie efectuarea perchezițiilor la această etapă, deoarece dosarul pe faptul îmbogățirii ilicite a fost pornit la mijlocul lunii decembrie 2019. Am fost informat despre acest dosar la 7 februarie 2020. Procurorul general a vorbit despre acest subiect în cadrul unui biriefing peste câteva zile. Astăzi este 11 martie 2020. Consider că singurul motiv pentru efectuarea percheziției a fost umilirea mea în continuare”, a precizat Morari.

Amintim că frații Oleg și Viorel Morari, precum și mama lor, sunt învinuiți de spălare de bani și de îmbogățire ilicită. Potrivit dezvăluirilor făcute de procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unui briefing, subalternii acestuia au constatat că mama, fratele și cumnata lui Viorel Morari, care au înființat și administrat SRL Irarom-Grup, fondată în 2013, ar fi investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat.

Totodată, procurorii i-au incriminat fostului șef de la Procuratura Anticorupție că mama acestuia, care a avut timp de doi ani venituri oficiale de doar 2.500 de lei, în 2014 a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei „pentru majorarea capitalului statutar” în valoare totală de 3,8 milioane de lei.

Tot în 2014, firma familiei Morari a construit și a dat în exploatare o stație PECO în satul Țaul, raionul Dondușeni, în valoare de 3,5 milioane de lei. Aceeași firmă, în perioada 2016–2018, a instalat trei turbine eoliene pentru producerea energiei electrice, valoarea investițiilor alcătuind peste 14,2 milioane de lei. Potrivit declarațiilor fiscale pentru 2016–2017, firma a declarat un profit de peste 6,5 milioane de lei.

Stoianoglo a mai spus că Viorel Morari ar fi făcut presiuni asupra Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și, drept urmare, i-a fost aprobat un tarif de 1,13 lei/kW, mai mare decât pentru alte zece companii similare.

În intervalul 2012–2019, părinții lui Viorel Morari au procurat patru imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179.000 de euro. În același timp, mama fostului șef de la Procuratura Anticorupție a devenit proprietară a 25 de terenuri cu destinație diferită, cu suprafața totală de 18 hectare, a două case de locuit cu mai multe construcții accesorii cu suprafața totală de 192 de metri pătrați, evaluate la 28.000 de euro. Și fratele lui Viorel Morari a intrat în posesia a 87 de terenuri agricole și pentru construcții cu suprafața totală de 45 de hectare, precum și în proprietatea unei case de 93 de metri pătrați, în valoare totală de 50.000 de euro. 

Acuzațiile aduse de către procurorul general se regăsesc și în scrisoarea anonimă din 5 decembrie 2019. După publicare, SRL Irarom-Grup a venit cu o reacție în care a respins acuzațiile aduse, calificându-le drept „informații denaturate ce poartă un vădit caracter de discreditare”.

Viorel Morari a venit atunci cu o reacție la scrisoarea anonimă. Acesta a spus că este un „deja-vu” și că acuzații similare i-au mai fost aduse într-o altă scrisoare anonimă distribuită redacțiilor în aprilie 2019, după reținerea omului de afaceri Andrei Tranga.

Viorel Morari a declarat că dosarul penal pe numele său ar fi o comandă politică după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare a Partidului Socialiștilor din stăinătate.

Sursa:anticorupție.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău