Dosarul în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru delapidări de la BEM ar putea fi revizuit

  • 25 Februarie 2020 13:12
Dosarul în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru delapidări de la BEM ar putea fi revizuit

Primul dosar intentat pe numele omului de afaceri Veaceslav Platon, în baza căruia a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru delapidări de la Banca de Economii, ar putea fi revizuit.

Potrivit agenției INFOTAG, avocații lui Platon informează că procurorii trebuie să examineze din nou toate materialele, în baza unei decizii luate ieri seara de către Judecătoria Chișinău. Ei amintesc că anterior au declarat în repetate rânduri despre numeroase încălcări de ordin procesual.

"Ne-am plâns la procuratură că procurorul care instrumentează dosarul încearcă să-i ascundă pe adevărații beneficiari ai furtului miliardului. Apărarea insistă pe faptul că dosarul împotriva lui Platon este falsificat și el a fost acuzat în baza unor probe false", a declarat avocatul Ion Crețu.

El consideră că dacă procurorii identifică în primul dosar pe numele lui Platon probe care nu au fost luate în considerare anterior, atunci va fi cerută revizuirea dosarului în instanță.

În februarie, Curtea de Apel Chișinău a trimis spre reexaminare dosarul pe numele lui lui Platon privind escrocheriile săvârșite la companiile de asigurări, recunoscând "multiple fapte de falsificare a dosarului penal și încălcarea drepturilor și libertăților lui Platon".

Veaceslav Platon a fost arestat pe 25 iulie 2016 la Kiev și extrădat autorităților Moldovei pe 29 august. El a fost acuzat de delapidare de fonduri de la Banca de Economii în sumă de 800 mil. lei, fiind condamnat pentru aceasta la 18 ani de închisoare. În decembrie 2017, Platon a mai primit 12 ani de detenție pentru implicare în delapidarea activelor de la trei companii de asigurări în sumă de 205 mil. lei. La acest dosar a mai fost adăugată o cauză penală în care Platon este acuzat că a încercat să corupă ofițerii care îl păzeau în penitenciar. În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe omul de afaceri la 25 de ani privațiune de libertate pentru toate cele trei cauze penale. La sfârșitul anului 2019, la cererea apărării, termenul de detenție al lui Platon a fost redus cu 565 de zile din cauza "condițiilor proaste de detenție din penitenciar".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău