Dosarul expulzării profesorilor turci | Ce spune Igor Dodon despre sentința în cazul fostului șef al SIS, Vasile Botnari

  • 12 Septembrie 2020 16:10
Dosarul expulzării profesorilor turci | Ce spune Igor Dodon despre sentința în cazul fostului șef al SIS, Vasile Botnari

Președintele Igor Dodon preferă să vadă partea plină a paharului în dosarul profesorilor turci expulzați ilegal. Șeful statului apreciază faptul că fostul șef al SIS-ului, Vasile Botnari, a acoperit daunele de la bugetul de stat, dar evită să spună dacă sentința a fost una blândă sau ba, în condițiile în care, prin decizia ilegală a lui Vasile Botnari, au fost distruse șapte familii, scrie TVRMOLDOVA.MD.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: "Faptul că au fost întoarse toate cheltuielile suportate de stat este un lucru bun, pentru că banii s-au întors la buget. E vorba de 2-3 milioane de lei. Este un lucru bun că banii, 2-3 milioane de lei, au revenit la bugetul de stat. Noi am cheltuit pentru condamnarea la CEDO, pentru avion. Ce ține dacă trebuia mai sever sau nu, atunci nu președintele trebuie să răspundă, dar procurorul și instanța de judecată". 

Procuratura Generală anunță că a inițiat o anchetă de serviciu în cazul procurorului de caz pentru a stabili de ce omul legii nu a contestat sentința în instanța ierarhic superioară. Între timp, deputatul Platforme DA, Vasile Năstase, a cerut Autorității Naționale de Integritate să verifice veniturile fostului șef SIS, Vasile Botnari, în condițiile în care acesta, conform declarațiilor procurorului general, ar fi achitat circa 4 milioane de lei - amenda de 88 de mii de lei stabilită de judecată, 120 de mii de euro despăgubiri și 37 de mii de euro costul avionului care a transportat profesorii turci.

VASILE NĂSTASE, deputat Platforma DA: "Acest caz trebuie să devină o preocupare permanentă a fiecăruia dintre noi, până când călăii, toți, până la unul, vor ajunge la pușcărie". 

Lucrurile sunt, însă, învăluite, deocamdată, în mister, deoarece, pe 10 septembrie, unii deputați ai PAS spuneau că, de fapt, Vasile Botnari nu ar fi plătit costurile suportate de stat și daunele financiare dictate de CEDO în cazul profesorilor turci, așa cum anunța procurorul general. În realitate, potrivit unei părți a hotărârii secrete pronunțată de judecată, publicată de deputatul Sergiu Litvinenco, Botnari ar fi fost penalizat doar cu o amendă de 88 de mii de lei. Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală nu a confirmat și nici nu a negat declarațiile aleșilor PAS, dar s-a arătat indignată de desecretizarea sentinței de condamnare a fostului șef al SIS.
 
Sursa: TVR MOLDOVA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,25
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,09 m/s
Sun
25
Mon
25
Tue
29
Wed
27
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău