Dosar trimis în judecată. Ilan Șor învinuit că și-a însușit 5 miliarde de lei

  • 24 August 2016 13:37
Dosar trimis în judecată. Ilan Șor învinuit că și-a însușit 5 miliarde de lei

Dosarul în care Ilan Șor este învinuit de escrocherie și spălare de bani a fost finalizat și trimis în judecată.

În perioada în care a deținut funcția de șef al Băncii de Economii din Moldova, acesta ar fi obținut, prin înșelăciune, peste 5 miliarde de lei, bani pe care i-ar fi spălat prin zeci de companii off-shore, fapt confirmat și de raportul Kroll, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit sursei citate, banii ar fi fost obținuți prin intermediul unor credite oferite mai multor companii ce i-ar aparține lui Ilan Șor, sub garanția unor contracte fictive unor bănci din Federația Rusă.

La rândul său, Ilan Șor a refuzat să-și recunoască vina, afirmând că schema frauduloasă ar fi fost pusă la cale fostul premier Vlad Filat, în cârdășie cu omul de afaceri Veaceslav Platon. Procurorii consideră însă că inculpatul trebuie să răspundă penal în acest caz pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari, infracțiuni care prevăd o pedeapsă de pînă la 15 ani.

Cauza va fi judecată de către Judecătoria Biucani.

Procuratura amintește că peste 20 de dosare penale, care vizează devalizarea BEM, Băncii Sociale și Unibank, prin acordarea creditelor neperformante, au fost deja transmise în instanța de judecată. Pe banca acuzaților au ajuns Grigore Gacichevici și foștii membri ai Consiliului de administrare al BEM, dar și alte persoane care au comis spălări de bani, trafic de influență și corupere pasivă.

În prezent, în gestiunea CNA și Procuraturii Anticorupție mai rămîn cîteva cauze penale, între care investigația extinsă, precum și o serie de dosare disjunse din cauzele de bază, care au ca esență delapidarea banilor din cele trei bănci.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău