DOSAR TRANSNISTREAN | Vadim Vieru, Promo-LEX: „UE va fi un partener important în procesul de reintegrare, din toate punctele de vedere. Oamenii de acolo vor să fie parte a UE și doresc să trăiască în pace” (Audio)

  • 04 Februarie 15:00
0%
00:00:00
00:00:00

Situația privind drepturile omului nu s-a îmbunătățit în 2023, în regiunea transnistreană, constată avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chișinău. El mai spune în interviu că Guvernul R. Moldova trebuie să fie pregătit minuțios pentru reintegrarea regiunii transnistrene și consideră că UE va fi un partener important în acest proces, din toate punctele de vedere.

Referindu-se la ultimele evenimente din regiunea transnistreană, unde regimul de la Tiraspol este nemulțumit de aplicarea noilor prevederi ale Codului Vamal al R. Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie, expertul Vadim Vieru atenționează că se încercă o tensionare artificială a situației în regiune:

„Administrația de la Tiraspol înțelege că introducerea modificărilor la Codul Vamal pune de fapt în pericol statutul lor pe care îl au în prezent, inclusiv resursele financiare, foarte importante în contextul nu mai au resursele pe care le aveau anterior din Federația Rusă. Evident, comportamentul oricărui regim autoritar, pentru că nu vorbim de elemente de statalitate dar de un regim, reacționează similar. Atunci când există riscul să rămână fără resurse, totul se prăbușește foarte ușor. În acest sens, se încearcă destabilizarea. Este o zonă foarte bine acoperită de propagandă, de informații false, de discursuri care incită la ură și nu doar, cu regret oamenii pot fi foarte ușor manipulați. Institutul de război britanic a confirmat aceste tendințe de destabilizare, care cred că abia sunt la început, și aici Guvernul are un rol foarte important să prevină, să comunice cu populația și să nu admită tensionări. La noi nu sunt astfel de tendințe de escaladare ca în Balcani, pentru că avem o populație pașnică pe ambele maluri ale Nistrului, care comunică foarte bine, au familii etc. Există doar administrația de la Tiraspol și anumiți factori de la Chișinău, grupuri de interese, cărora poate chiar le este convenabilă situația, pentru că este vorba de bani, bani murdari inclusiv, dar asemenea situații nu ar trebui să se întâmple”.

Situația privind drepturile omului nu s-a îmbunătățit în 2023, în regiunea transnistreană,  constată avocatul Promo-LEX, Vadim  Vieru. El consideră că pe lângă cazurile publicate în Raportul Promo-LEX,  există altele care nu au ajuns să fie publice pentru că oamenii se tem:

„Ca asociație, comunicăm în permanență cu oamenii, iar în spatele cazurilor pe care le aducem în spațiul public sunt istorii umane, sorți de oameni pe care îi ajutăm ca avocați. O modalitate de a-i ajuta este inclusiv de a face publice aceste cazuri pe care le publicăm în raport. De la an la an, nu putem să spune că am constat îmbunătățiri. Administrația de acolo în fiecare an ne „bucură” cu câte ceva. Anul trecut s-a întâmplat cazul Horjan, și acestea sunt doar cazuri publice, care sunt cunoscute. Dar sunt probabil și altele care nu au ajuns să fie publice pentru că oamenii se tem, sunt terorizați, ei se tem să se adreseze. Ce o să ne aducă anul acesta, vom vedea, dar sperăm ca astfel de cazuri să se reducă, administrația de acolo să se gândească la altceva, numai să lase oamenii în pace”.

Guvernul R. Moldova trebuie să fie pregătit minuțios pentru procesul de reintegrare a regiunii transnistrene, astfel încât să poate asigura organizarea și funcționarea unor instituții legale, totodată să asigure populația cu toate cele necesare. Expertul Vadim Vieru consideră că în acest proces, UE va fi un partener important din toate punctele de vedere:

Procesul de reintegrare este unul politic, dar care afectează și drepturile oamenilor. Sunt la reticent în ce măsură guvernul este pregătit pentru un astfel de proces. Chiar dacă presupunem că războiul din Ucraina se încheie, sau putem modela foarte multe scenarii, să presupunem că Federația Rusă pleacă, își retrage armata, pacificatorii, toți spionii din MGB, KGB și alte instituții de acolo, și urmează să instituim acolo organe, instituții de stat ale R. Moldova, Poliție, Procuratură, să plătim pensii la oameni… Nu știu dacă Guvernul are un plan, deși trebuie să existe. Asta însemnă politici publice, cercetare, planuri A, B, C, D, E, scenarii pe diferite segmente, cum asigurăm oamenii de acolo cu tot ce au nevoie, gaz, electricitate, pe malul stâng și pe malul drept… Pe de altă parte sunt destul de optimist, pentru că UE va fi un partener important în acest proces de reintegrare, din toate punctele de vedere, nu doar politic, inclusiv economic, alte intervenții, ca oamenii de acolo, care cu siguranță vor să fie parte a UE, dacă excludem din ecuație propaganda și alte chestiuni de acest fel, doresc să trăiască în pace și să nu fie implicați în procese autoritare care sunt caracteristice regimului din regiune”, spune avocatul Promo-LEX, Vadim  Vieru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:7,2 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău