DOSAR TRANSNISTREAN | Sergiu Tofilat: Dacă Putin ar fi știut că autoritățile de la Chișinău au un plan pentru Transnistria, un plan coordonat și cu finanțare, nu ar fi riscat să ne șantajeze (AUDIO)
-
05 Decembrie 2022 13:04
Regiunea transnistreană poate să revină în spațiul constituțional al Republicii Moldova, doar după ce va fi făcut un plan de reintegrare ce presupune un efort colosal de resurse umane și financiare, consideră expertul în energetică Sergiu Tofilat, în contextul disputei energetice dintre cele două maluri ale Nistrului din ultimele luni.
Într-o nouă ediție a emisiunii Dosar Transnistrean expertul a explicat că fără gazul gratuit din partea Moscovei așa-numita „independență a Transnistriei este deconectată pentru neplată”, Chișinăul în astfel de caz nu are nici un plan și nici un buget pentru gestionarea revenirii regiunii sub controlul autorităților de la Chișinău, resursele însă pot fi obținute de la partenerii externi, susține acesta.
„E una când mergi cu mâna întinsă și ceri dați-ne granturi pentru că nu putem, nu avem, și e cu totul altceva când vii cu o propunere: obiectivul nostru e să reintegrăm țara, să rezolvăm conflictul transnistrean, să aducem Transnistria în aria constituțională a Republicii Moldova, să evacuăm trupele rusești și să restabilim securitatea în regiune. În această situație și decidenții din Vest cu totul altfel se simt când ei își exprimă votul, e una când votezi pentru ajutor financiar R. Moldova pentru compensații și e cu totul altceva când votezi pentru soluționarea diferendului transnistrean. Cei din Vest nu o să ne facă tema de acasă, noi trebuie să venim cu niște calcule și termene pe masă. Trebuie să venim pregătiți, asta noi deocamdată nu o vedem. Lucrul acesta trebuia făcut înainte de 1 octombrie. Dacă Putin era conștient că noi suntem pregătiți de așa un scenariu, da, ne deconectează gazul și noi liniștit ne descurcăm, atunci el pierde controlul asupra regiunii transnistrene. Acesta e un argument important, dacă Putin deconectează gazul, el pierde controlul asupra regiunii transnistrene și el dacă ar fi știut că este așa un plan, că el este coordonat și avem finanțare eu mă îndoiesc că el ar fi riscat să ne șantajeze”.
Radio Chișinău: În contextul reintegrării nu putem să nu vorbim despre datoria malului stâng pentru gazele naturale. Moldovagaz încheie un contract cu Tiraspoltransgaz cea din urmă nu achită nimic pentru ce consumă, iar în final avem o datorie de peste 8 miliarde de dolari. Această datorie a cui va fi în final și cine e va fi responsabil de achitare ei?
Sergiu Tofilat: „La moment contractul este între Gazprom și Moldovagaz, respectiv dacă Moldovagaz nu a achitat vreo plată, Gazprom vine și acționează Moldovagaz în judecată și pune sechestru pe tot patrimoniu pe care îl are Moldovagaz, care jumătate deja aparține Gazpromului. Acum ne uităm la două cifre, cât e datoria și cât e patrimoniul: datoria la gaz eu cred că deja a depășit 9 miliarde de dolari, acum deschidem raportul financiar al Moldovagaz, patrimoniul e sub 700 de milioane de dolari - 0.7 miliarde, când împărțim patrimoniu la datorie noi acoperim maxim 8% din datorie. Cu alte cuvinte, Gazprom e conștient că el banii de la Moldovagaz niciodată nu și-i va recupera, maximul poate încasa 8% din datorie, dar continuă să livreze gaz, înseamnă că el nu are interese economice. În așa caz, dacă ei nu au așa interese și fac politică, asumați-vă toate cheltuielile, duceți-vă la administrația de la Kremlin și lasă Putin să vă plătească această datorie”.
Cotele părți în Societatea pe acțiuni moldo-rusă Moldovagaz: Guvernul R. Moldova are 35,3% din pachetul de acțiuni, 13.4% – regimul din stânga Nistrului și restul 50%, cu excepția 1.3% deținute de persoane fizice, aparține Gazpromului controlat de statul rus. Pentru ca gazul să ajungă la consumatorii din regiunea transnistreană Moldovagaz încheie un contract cu Tiraspoltransgaz.