DOSAR TRANSNISTREAN | Octavian Țîcu: Ucraina are un impact major în înfrânarea separatismului transnistrean (AUDIO)

  • 12 Martie 2023 09:00
0%
00:00:00
00:00:00

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina are un impact la nivel global, în care R. Moldova este o victimă colaterală, constată istoricul Octavian Țîcu. El a subliniat, în cadrul emisiunii DOSAR TRANSNISTREAN de la Radio Chișinău, că Ucraina a avut un impact major asupra înfrânării regimului separatist transnistrean. Istoricul consideră că o eventuală escaladare a războiului și în R. Moldova, care este un sat neutru, ar fi o chestiune foarte gravă la nivel internațional, pentru că agresiunile asupra unor țări neutre au jucat un rol determinant în mobilizarea comunității internaționale.

În cazul deschiderii unui front în regiunea transnistreană, Ucraina ar avea un motiv direct pentru intervenția asupra contingentului militar din această regiune, care este unul extrem de precar și care nu are dorință de a lupta, consideră Octavian Țîcu.

Această rezistență a armatei ucrainene a pus pe gânduri regimul separatist.  De aceea, Tiraspolul este foarte circumspect, neutru, neagă orice dorință de a fi implicat în război, apelează la Chișinău să nu se lase atras în conflict. Asta ne arată într-un fel un moment de adaptare a regimului separatist la realitățile războiului. Să nu ne creăm însă iluzii în privința deznodământului, pentru că dacă Rusia ar ajunge cumva la Nistru, asta ar însemna anul 1918, sau anul 1940, Republica Moldova va fi ori ocupată de Rusia, ori eliberată de România și de armatele NATO, pentru că alte soluții de rezistență împotriva expansiunii ruse nu vor exista. La moment, din evoluțiile de pe câmpul de luptă, această realitate este foarte îndepărtată. Ucraina a avut un impact major în înfrânarea sau îngrădirea acestui separatism transnistrean, el este cuminte datorită Ucrainei”.  

Kievul este interesat de reintegrarea teritorială a R. Moldova și de stabilitate politică la Chișinău. Dacă Ucraina va rezista în acest război, Republica Moldova va avea un parcurs ușor și rapid spre UE, în caz contrar, Moscova va continua să-și exercite influența la Tiraspol și Chișinău.

„Dacă Ucraina, va supraviețui, va rezista și va învinge, noi vom avea un traseu destul de fluid și rapid al integrării europene și al reintegrării regiunii transnistrene în cadrul R. Moldova. Ucraina veghează în același timp și la stabilitatea situației interne din R. Moldova. Așa cum am văzut, președintele Zelenski în mod expres a făcut referire la încercările de destabilizare din interiorul R Moldova și vedem și o conlucrare dintre cei doi președinți, între structurile de forță care sunt abilitate să contracareze asemenea acțiuni. Cred că la moment Ucraina este un aliat important al R. Moldova, ca și R. Moldova care, am văzut prin declarația recentă a Parlamentului, a adoptat în sfârșit o poziție clară în raport cu Ucraina, în care condamnă agresiunea rusă și se solidarizează cu Ucraina…

Dacă se menține această incertitudine, Rusia va avea în continuare influență asupra R. Moldova, asupra regiunii transnistrene, nici noi nu vom evolua prea mult, pentru că oricând va exista o subvenționare a diversiunii în cadrul R. Moldova, Rusia are aici actori politici pe care îi finanțează generos, am văzut lucru acesta deja în Parlament, pentru că am fost inițiatorul celor două dosare Bahamas și Kuliokul. Lucrurile sunt foarte clare din punctul acesta de vedere.

Ce ne garantează o cale de viitor – este înfrângerea Rusiei în acest război, retragerea măcar până la o linie pe care Ucraina să o considere firească pentru negocieri, și dispariția regimului putinist. Pentru că atunci când se prăbușește un regim de o asemenea importanță se pot face multe lucruri. Când Rusia s-a prăbușit în 1917 am putut face Unirea, când Rusia s-a prăbușit în 1991 am putut să ne proclamăm independența. Astea sunt căile pe care le întrevedem, pentru că istoria nu ne arată doar trecutul și ne învață din trecut. Istoria explică realitatea actuală, dar și mai important - poate prezice viitorul. Tiparele de acțiune ale marilor puteri sunt previzibile, iar Rusia face ceea ce a făcut de secole”,  a subliniat Octavian Țîcu, autorul cărții „Rusia și separatismul transnistrean în Republica Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău