DOSAR TRANSNISTREAN | Impunerea unei noi ordini mondiale după modelul rusesc este un pericol pentru întreaga lume. Acest război dureros ne-a învățat că libertatea trebuie dublată de securitate. Neutralitatea nu mai răspunde nevoilor de securitate (Audio)

  • 25 Februarie 2024 09:00
0%
00:00:00
00:00:00

La doi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, acest război dureros ne-a învățat că libertatea trebuie dublată de securitate, constată experții, în cadrul emisiunii „Dosar transnistrean” de la Radio Chișinău. Neutralitatea nu mai răspunde de nevoilor de securitate ale R. Moldova, care este obligată să caute garanții de securitate în afară. Este foarte important ca R. Moldova să beneficieze de modelul de garanții de securitate pentru Ucraina, să fie parte a acestui sistem, sau să construiască unul similar.

Războiul din 1992 a fost unul de invazie a Rusiei, susținută de prezența armatei ruse și de alte elemente proruse, care s-au manifestat agresiv față de cursul pe care și-l trasase R. Moldova în declarația de independență, a subliniat doctorul în istorie Ion Negrei. În urma războiului de la Nistru, R. Moldova a rămas cu o parte a teritoriului său ocupat de forțe separatiste care până în prezent împiedică parcursul nostru proeuropean și democratic. Același scenariu a fost aplicat și în Ucraina, în proporții mult mai mari, susține Ion Negrei:

Se încerca o revenire a fostelor state sovietice socialiste sub aceeași cupolă sovietică. Când au fost afișate aceste tendințe ale noastre de racordare la lumea civilizată, la valorile democratice, primul lucru de care ne-am ciocnit a fost o invazie. Așa cum în Ucraina a fost o invazie în proporții mult mai mari, în 2014, în 2022, noi am avut-o în proporții mai mici. Dar scenariul a fost același - o invazie, susținută de prezența armatei ruse pe teritoriul R. Moldova și de alte elemente proruse, care s-au manifestat agresiv față de cursul pe care și-l trasase R. Moldova în Declarația de Independență. Războiul a fost o primă testare a rezistenți noastre, iar zilele acestea se împlinesc 32 de ani, de când la 2 martie 1992, a fost declanșat. Era momentul când RM depusese cerere de accedere în ONU, iarăși o manifestare a Federației Ruse de împotrivire față de alegerea noastră. Conflictul din Transnistria a avut și aspectul național. Atunci când noi ne-am declarat identitatea noastră, manifestată prin limbă, alfabet, însemnele statale - tricolor, stemă etc. întotdeauna au respins, au declinat identitatea noastră națională. Lucrurile acestea s-au manifestat și în Ucraina. Ucrainei astăzi la fel se contestă identitatea națională în privința limbii, culturii, statalității. Sunt niște lucruri esențiale pe care Federația Rusă nu vrea să le recunoască. Vedem o manifestare a națiunii ucrainene, a poporului ucrainean, a identității statale ucrainene și este o alegere a acestui popor, care este în drept să-și organizeze viața sa națională, statală, așa cum găsește de cuviință, prin accederea la UE, prin aderarea la blocul Nord-Atlantic și la valorile democratice. Aducerea acestor popoare sub controlul Federației Rude, în lumea rusă, acesta este un regres mare, pentru întreaga lume, nu doar pentru noi, cei din R. Moldova sau din Ucraina, deoarece impunerea unei noi ordini mondiale după modelul rusesc este un pericol pentru întreaga lume”.

Istoricul Ion Negrei a Republica Moldova se află într-un spațiu de risc major, iar statutul de neutralitate este în detrimentul securității naționale: „Securitatea noastră va fi asigurată doar în cazul în care vom fi alături de lumea civilizată, de popoarele occidentale, alături de România și blocul NATO. Neutralitatea este iarăși o plasare în Constituția noastră a unor pofte ale Kremlinului. În 1994, când a fost adoptată Constituția, așa cum a fost introdusă limba moldovenească ca produs sovietic, același produs sovietic este și pe domeniul apărării și securității – neutralitatea. Neutralitatea permanentă este rămânerea noastră sub dominația vectorului rusesc și bararea căii noastre de acces spre lumea europeană și lumea civilizată… Neutralitatea nu aduce niciun beneficiu Rep. Moldova, deoarece rămânem dezarmați, nepregătiți în fața unui pericol iminent”.

Neutralitatea nu mai răspunde de nevoile de securitate ale R. Moldova  și statul este obligat să caute garanții de securitate în afară, prin relațiile strategice bilaterale, cu actori precum România și SUA în primul rând, consideră expertul pe probleme în regiunea Mării Negre, Dorin Popescu, președintele Asociației casa Mării Negre din Constanța:

„Trebuie să ieșiți din paradigma mincinoasă a neutralității pentru că ea nu mai răspunde nevoilor de securitate. Cine răspunde nevoilor de securitate. În prima rândul NATO. Ucraina caută garanții de securitate până la aderarea la NATO. R. Moldova este absolut obligată să caute cu aceeași febrilitate garanții de securitate. În opinia mea, relațiile strategice speciale bilaterale între R. Moldova cu actori statali precum România și SUA sunt esențiale. România contează foarte mult în ecuație având în vedere comuniunea de limbă, istorie, tradiții cu R. Moldova și parteneriatul nostru strategic special, iar SUA contează foarte mult pentru că reprezintă singurul actor statal din lume a cărei prezență militară poate însemna o garanție a existenței unui factor de descurajare al intervenției militare ruse pe teritoriul R. Moldova”.

Dorin Popescu subliniază că este foarte important ca R. Moldova să beneficieze de modelul de garanții de securitate pentru Ucraina, să fie parte a acestui sistem, sau să construiască unul similar. 

În același timp, expertul notează că războiul din Ucraina a demonstrat că libertatea în Europa trebuie dublată de securitate: „Noi credeam că pacea este eternă. Ei bine, nu. Acest război dureros ne-a învățat că libertatea trebuie dublată de securitate. Și la cele două domenii importante pentru europeni, sănătatea și educația, acum se adaugă și securitatea. Practic, acest război ne-a obligat să reconfigurăm arhitectura de securitate. Cum facem asta – alocăm mai multe investiții pe domeniul securității. Pentru România, în 2024, în premieră,  am crescut la 2,5% din PIB pentru apărare… Deci, investiții masive. Reconfigurăm industria pentru apărare, ne reînnoim jurămintele de fidelitate. R. Moldova este obligată să-și consolideze infrastructură de apărare, instruirea după model NATO etc., dar nu veți putea obține o capacitate de rezistență militară similară celei  a prezumtivului agresor. Din acest punct de vedere, sunt importante angajamentele de securitate pentru R.  Moldova obținute în afară, prioritar cu România și SUA, Ucraina, statele care doresc și sunt dispuse. În Vest,  noi ne-am reînnoit jurămintele de fidelitate unul față de celălalt, că vom sări în ajutor în cazul în care ursul rusesc dorește să dea de-a berbeleacul pe teritoriile noastre. Acesta este lucrul cel mai importat, că ne-am configurat jurămintele de solidaritate și suntem pregătiți pentru orice scenariu și suntem mult mai bine pregătiți ca Federația Rusă, ca atare, de asta riscul deocamdată este îndepărtat inclusiv pentru o înaintare către R. Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău