DOSAR TRANSNISTREAN | Igor Munteanu: Noi plătim un preț la vedere și un preț care nu se vede. Prețul care nu se vede este prețul pentru separatism (AUDIO)

  • 12 Mai 2022 15:37
0%
00:00:00
00:00:00

În opinia expertului Igor Munteanu, pericolul din zona transnistreană persistă în R. Moldova, iar scopul Kremlinului este să blocheze procesul de eurointegrare al R. Moldova. Chișinăul trebuie să slăbească regimul secesionist de la  Tiraspol prin toate mijloacele posibile, să-și întărească capacitatea de apărare și independența energetică și să-și revadă conceptul de reintegrare a acestui teritoriu după războiul ruso-ucrainean, a spus expertul Igor Munteanu în cadrul emisiunii Dosar transnistrean de la Radio Chișinău.

În continuare, scopul Moscovei este să obțină o nouă configurare a structurilor constituționale ale statului R. Moldova, utilizând ambele instrumente – de confruntare militară și de război hibrid, consideră expertul: „Regimul transnistrean este acolo pentru că a fost sponsorizat și pregătit la momentul decisiv să fie parte din războiul din Ucraina și nu ar trebui să subestimăm riscurile... Aș tempera spiritul pozitivist al celor care susțin că regimul nu vrea să lupte, este o inepție. Acest regim este construit de Federația Rusă să-și atingă scopurile militare și politice în R. Moldova. Din acest motiv nu a fost recunoscută Transnistria, ca Abhazia și Osetia de Sud, în calitate de parte componentă a Federației Ruse, pentru că planul Federației Ruse este să folosească Tiraspolul ca să reconstituie structura statului R. Moldova și să blocheze integrarea R. Moldova în UE. Crede cineva că, dacă Victor Gușan câștiga niște venituri fabuloase din afacerile pe care le generează, el nu este în continuare supus și subordonat ordinelor de la Moscova? Este un fals să credem că regimul este pe cont propriu. Scopul în continuare al Moscovei este de a utiliza ambele instrumente – de confruntare militară și de război hibrid în raport cu R. Moldova. Războiul hibrid are loc pe mai multe paliere. Pe palierul energetic, de exemplu, atunci când noi suntem bunișori, prețul la energie sau gazele naturale scade, sau avem acces la electricitatea din Cuciurgan. Atunci când Federația Rusă consideră că acțiunile noaste sunt provocatoare, așa cum spun ei, atunci instrumentul energetic ne lovește. Scopul Moscovei este să obțină o reconfigurare a structurilor constituționale ale statului R. Moldova”, a subliniat expertul. 

Chișinăul trebuie să slăbească regimul secesionist de la  Tiraspol prin toate mijloacele posibile, iar cel mai importat instrument este cel economic, consideră Igor Munteanu: „Atâta vreme cât noi vom accepta ca formatul de negocieri să fie 1+1 sau 5+2, în care Federația Rusă este în continuare mediatorul reglementării conflictului, în condițiile în care ei au inițiat acest război pentru că recucerească întregul control asupra Europei Centrale și de Est, inclusiv  R. Moldova să devină parte a unui nou URSS, în aceste condiții noi avem o politică de capitulare. Asta nu înseamnă că noi trebuie să ridicăm drapelul războiului, dar trebuie să slăbim regimul de la Tiraspol prin toate mijloacele posibile. Primul instrument este cel economic. Aceasta ar însemna că orice fel de exporturi din această regiune către piața europeană, care se face pe baza acordurilor semnate de RM șu UE, acordul de comerț asimetric, trebuie să fie condiționate de liberalizarea și democratizarea regiunii. Nu poți să dai bonusuri și credite în alb acestui regim câtă vreme acolo sunt arestați oameni, jurnaliștii români sunt reținuți și, în general, starea excepțională pe care au introdus-o acum este pentru ca să-și mobilizeze oamenii și să-și întărească pozițiile militare”.

Igor Munteanu consideră că formatul de negocieri 5+2 pe problema transnistreană nu mai este valabil, în condițiile în care doi mediatori în acest format, Rusia și Ucraina, sunt în război. Totodată, el crede că odată cu procesul de aderare al R. Moldova la  UE, se poate întări poziția Chișinăului  în raport cu Tiraspolul. „Trebuie să identificăm alte platforme care ar putea pe viitor să asigure R. Moldova șansa și instrumentele de reintegrare a acestui teritoriu, dacă ne dorim acest lucru. Eu sunt tentat să cred că poziția R. Moldova se va consolida ca urmare a procesului de aderare, dacă primim confirmarea pentru perspectiva de aderare din partea Comisiei Europene, cred că pozițiile noastre se pot întări. Putem să rezolvăm problema transnistreană pe parcursul procesului de negocieri și pe parcursul adaptării normelor la instituțiile care sunt specifice pentru statele UE, având un parcurs de 5-7 ani de pregătire, perioadă în care se vor schimba foarte multe lucruri. Vom avea acces la fonduri, vom avea reprezentare politică în diferite instituții europene și capacitatea noastră de negociere pe plan regional va crește. În momentul acesta suntem inhibați de regulile ultimilor 30 de ani, de efectele războiului din 1992 și de dominația factorului rusesc în această constelație a conflictului transnistrean. Încercând să-i oferim satisfacție Federației Ruse în al doisprezecelea ceas, menținând supraviețuirea regimului cu instrumente economice, cu bonusuri politice, nu facem altceva decât să camuflăm natura acestui regim și să ne autoamăgim. Acest regim separatist este construit pe fals, pe manipulare și pe control deplin din partea Federației Ruse. Să nu uităm că ei aplică legile Federației Ruse, capii acestui regim sunt recrutați de FSB și la momentul oportun, când vor avea indicații din partea Moscovei, ei pot oricând să utilizeze contingentele militare pe care le controlează”.

Autoritățile statului trebuie să întărească capacitatea de apărare și independența energetică ale R. Moldova: „Cred că avem de făcut multe teme pe acasă. În primul rând să ne punem în ordine conceptul nostru ce facem cu acest teritoriu după război. Trebuie să întărim reziliența și capacitatea noastră de apărare și de securitate, să nu mai existe oameni infiltrați în anumite organe ale statului R. Moldova. Trebuie să ne deblocăm de această dependență de furnizorii de electricitate din Tiraspol și de furnizarea monopolistă de la Gazprom. R. Moldova are toate posibilitățile să se conecteze la piețele alternative de gaze și electricitate... La Cuciurgan noi plătim un preț la vedere și un preț care nu se vede. Prețul care nu se vede este prețul pentru separatism. Atunci când luăm electricitate de la Cuciurgan noi plătim și pentru supraviețuirea regimului. Acest preț care nu se vede este pus pe contul fiecărui cetățean al R. Moldova”, a atenționat Igor Munteanu.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău