DOSAR TRANSNISTREAN | Alexandru Flenchea, expert în securitate: „Alegătorii trebuie să simtă că vocea lor este auzită înainte de alegerile parlamentare” (Audio)

  • 07 Noiembrie 13:17
0%
00:00:00
00:00:00

Alegătorii trebuie să simtă că vocea lor este auzită înainte de alegerile parlamentare, în contextul tensiunilor legate de fraudele electorale, dar și în cel al remanierilor guvernamentale anunțate de către guvernare, susține expertul în securitate Alexandru Flenchea. El a subliniat, în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chișinău, necesitatea unei anchete clare și transparente privind acuzațiile de fraudă electorală, care continuă să afecteze percepția asupra legitimității alegerilor viitoare, transmite Radio Chișinău.

Expertul în securitate Alexandru Flenchea, a subliniat că, în ciuda timpului limitat până la alegerile parlamentare, este crucial ca alegătorii să simtă că vocea lor este auzită, așa cum a declarat și președinta Maia Sandu în primul tur de scrutin. De asemenea, Alexandru Flenchea a avertizat că, deși remanierea guvernamentală anunțată va fi rapidă, va fi dificil să se obțină rezultate concrete din cauza constrângerilor de timp.

„Dacă remanierea guvernamentală se face mai ușor, iar săptămâna viitoare vom auzi nume care vor pleca și nume care vor veni, mai dificil va fi la capitolul livrare de rezultate din simpla constrângere de timp. Au puțin timp să convingă oamenii că votul dat geo-politic și din frică va putea fi convertit în rezultate care să satisfacă cetățenii, astfel încât, în vara anului 2025, să poată face deja o alegere pragmatică și conștientă”, a spus Alexandru Flenchea.

Potrivit expertului, faptul că, pe fundalul fraudei electorale de proporții, autoritatea electorală nu invocă în rapoartele sale prezența unor incidente majore în timpul alegerilor, aceasta erodează încrederea cetățenilor în procesul electoral și în capacitatea statului de a organiza un scrutin corect și onest.

„Ajungem într-o situație ironică, în care, pe de o parte, validarea alegerilor este firească și necesară, dar, pe de altă parte, rămân îndoieli semnificative. Se vorbește despre aducerea organizată și frauduloasă a 20.000, 30.000 sau chiar 50.000 de alegători la urne, despre cumpărarea a 130.000, 140.000 sau 300.000 de voturi. Toate aceste acuzații persistă, iar partea cea mai gravă este că ele erodează încrederea cetățenilor în alegeri și, în ultima instanță, în statul însuși, în capacitatea acestuia de a organiza un scrutin cinstit și onest. Aceste dubii vor afecta și alegerile parlamentare de la mijlocul anului 2025”, a subliniat expertul în securitate.

Alexandru Flenchea spune că alegătorii trebuie să aibă certitudinea că votul lor va fi securizat la alegerile parlamentare, ceea ce implică oferirea tuturor răspunsurilor din partea organelor de anchetă și a instanțelor de judecată cu privire la incidentele și posibilele nereguli care au avut loc în campania electorală din octombrie-noiembrie 2024.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:4,63 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău