DOSAR TRANSNISTREAN | Alexandru Flenchea: Acum este momentul când suntem ascultați și suntem auziți, dacă vorbim, dacă propunem (AUDIO)

  • 08 Iulie 2023 10:10
0%
00:00:00
00:00:00

Amenințările de securitate care vin regiunea transnistreană sunt complexe și depășesc prezența trupelor ruse în stânga Nistrului, vizând inclusiv sistemul energetic, domeniul economic și cel social, atenționează fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea. El a subliniat în cadrul emisiunii Dosar Transnistrean de la Radio Chișinău că R. Moldova trebuie să acționeze ferm pentru a face parte din noua arhitectură europeană de securitate. Acum este momentul când suntem ascultați și trebuie să fim auziți, a subliniat expertul, transmite Radio Chișinău.

Complexul de amenințări la adresa securității Rep. Moldova legate de regiunea transnistreană este mult mai mare și depășește prezența militarilor ruși pe teritoriul țării, atenționează fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea:

„Pe lângă faptul că există militari străini pe teritoriul țării noastre, sunt mii de persoane în uniforme din structuri militare și paramilitare, care sunt acolo, și în momentul în care vom rezolva conflictul va fi nu doar o problemă de securitate, dar și o problemă economică și socială, pentru că vorbim despre mii de oameni care nu știu să facă altceva decât să fie militari sau paramilitari, nu au alte profesii și nu ai ce face cu ei. Pe lângă asta, sectorul energetic al Rep. Moldova are foarte multe vulnerabilități legate nemijlocit de regiunea transnistreană. Așa a fost concepută și construită infrastructura energetică încă a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești”, a explicat Alexandru Flenchea.

Republica Moldova trebuie să facă parte din noile aranjamente de securitate din Europa, care se discută în prezent, în contextul războiului ruso-ucrainean, din proximitatea noastră, atrage atenția expertul în securitate Alexandru Flenchea:

„Vorbim despre un război convențional, un război hibrid și, puțin spus, despre instabilitate. Trebuie să luăm în calcul toate aceste amenințări și cel mai important trebuie să vedem dincolo de război, ce va fi atunci când vom avea pace. Inevitabil vor fi noi aranjamente de securitate, fie că vorbim despre tratate bilaterale și multilaterale care să garanteze securitatea țării vecine, pentru că asta cer ucrainenii și asta vor obține.

Noi oare vom rămâne înafara celor aranjamente, între UE și NATO la vestul nostru și Ucraina, cu aranjamente care să asigure că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina nu se va mai întâmpla, și la mijloc rămânem noi, fără niciun fel de înțelegeri multilaterale privind securitatea țării noastre?”, a spus Alexandru Flenchea.

Acum suntem ascultați și suntem auziți, spune Alexandru Flenchea, pentru că în momentul în care războiul se va încheia, cu înțelegeri multilaterale care să asigure securitatea, în acel moment, potrivit acestuia, interesul partenerilor noștri se va muta geografic în altă parte. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău