Dorin Recean va prezenta programul de activitate și componența viitorului Guvern în plenul Parlamentului

  • 16 Februarie 2023 08:51
Dorin Recean va prezenta programul de activitate și componența viitorului Guvern în plenul Parlamentului

Premierul desemnat Dorin Recean urmează să se prezinte astăzi, 16 februarie, în Parlament pentru a cere votul de încredere al deputaților pentru programul de guvernământ și lista miniștrilor propuși pentru noul cabinet, scrie Radio Chișinău.

Programul de activitate al Guvernului, întitulat „Moldova prosperă, sigură, europeană”, este axat pe trei direcții: relansarea economiei și crearea condițiilor pentru un mediu de afaceri competitiv, asigurarea securității inclusiv prin modernizarea structurilor de forță și continuarea parcursului european prin deschiderea în acest an a negocierilor de aderare.

Premierul desemnat Dorin Recean a făcut publică ieri, 15 februarie, lista miniștrilor propuși pentru viitorul executiv printre care se regăsec majoritatea actualilor demnitari.

Doar patru dintre miniștrii din cabinetul Gavrilița nu se regăsesc în Guvernul lui Dorin Recean. Este vorba de Dumitru Budianschi înlocuit la șefia Ministerului de finanțe cu Veronica Sirețeanu, de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco al cărui post va fi preluat de Veronica Mihailov-Moraru și de Andrei Spânu, proaspăt numit Secretar general al Aparatului Președinției.

Portofoliul acestuia din urmă a fost divizat în două entități: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale ce urmează a fi preluat de Lilia Dabija și Ministerul Energiei ce va fi condus de Victor Parlicov.

Nu se regăsește în lista propusă de Dorin Recean nici vicepremierul pentru Digitalizare Iurie Țurcanu.

O altă schimbare este în denumirea Ministerului Economiei. Astfel, Dumitru Alaiba va fi vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

De asemenea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea va fi și vicepremier.

În noul Executiv vor fi 14 ministere și un post de vicepremier pentru reintegrare fără portofoliu, față de 13 ministere și două posturi de vicepremier fără portofolii în cabinetul condus de Natalia Gavilița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău