Dorin Recean | Societatea trebuie educată astfel, încât abordările geopolitice sau cele ce țin de NATO să nu aibă neapărat o tentă de confruntare

  • 26 Iulie 2022 16:20
Dorin Recean | Societatea trebuie educată astfel, încât abordările geopolitice sau cele ce țin de NATO să nu aibă neapărat o tentă de confruntare

Consilierul prezidențial pe domeniul de apărare și securitate, Dorin Recean, a declarat, într-o conferință de prezentare a unui studiu pe probleme de securitate ale Rep. Moldova, că în disputele pe tema vectorului Est-Vest, oamenii trebuie să înțeleagă că nu este vorba despre confruntare, la fel cum, nici proiectele NATO nu au nicio tentă de confruntare, transmite Radio Chișinău.

Dorin Recean, care este și secretar al Consiliului Suprem de Securitate, spune că e important ca din disputele publice pe teme geopolitice – Est și Vest – să fie eliminat ceea ce el a numit „elementul tranzacțional.”

„Avem această dezbatere geopolitică între o parte a societății și o altă parte a societății. Cred că trebuie să schimbăm aici abordarea noastră. Această dezbatere să nu fie așa de tranzacțională, trebuie să scoatem acest element tranzacțional din discuția respectivă.”
Dorin Recean a mai spus că societatea trebuie educată astfel, încât abordările geopolitice sau cele ce țin de NATO să nu aibă neapărat o tentă de confruntare.

„Alegerea între Vest și Est nu este confruntațională. De exemplu, proiecte gen NATO nu neapărat sunt confruntaționale. Chestia asta vine din URSS. Cumva s-a încetățenit că dacă este NATO asta e ceva confruntațional. Mulți nu știu că NATO se ocupă de „institutional development”, de reziliență, de probleme de mediu, de probleme de guvernanță, adică de tot ceea ce înseamnă un stat cu instituții reziliente, un stat care poate produce bunăstare pentru cetățenii lui.”

Sondajele realizate în Rep. Moldova arată că opțiunea proeuropeană este susținută de apr. 60%, în timp ce vectorul estic este sprijinit de cca 40% din respondenți: Totuși, numărul celor care optează pentru aderarea R. Moldova la NATO este de cca 20%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău