Dorin Recean: Neutralitatea R. Moldova este doar un instrument de politica externă, iar experiența unor țări neutre arată că o armată bine echipată doar consolidează siguranța națională

  • 04 Septembrie 2023 11:06
Dorin Recean: Neutralitatea R. Moldova este doar un instrument de politica externă, iar experiența unor țări neutre arată că o armată bine echipată doar consolidează siguranța națională

Neutralitatea Republicii Moldova este doar un instrument de politica externă, iar experiența unor țări neutre arată că o armată bine echipată doar consolidează siguranța națională, a declarat premierul Dorin Recean astăzi, 4 septembrie, în cadrul ceremoniei dedicate împlinirii celor 32 de ani de la crearea Armatei Naționale, transmite Radio Chișinău.

Neutralitatea Republicii Moldova  este doar un instrument de politica externă, iar experiența unor țări neutre arată că o armată bine echipată doar consolidează siguranța națională, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul ceremoniei prilejuite de ziua Armatei Naționale.  

Oficialul a subliniat că deceniile de neglijență au subminat rolul esențial al armatei în construcția statului, dar și în dezvoltarea unei societăți reziliente. Dorin Recean a afirmat că autoritățile trebuie să crească investițiile în Armata Națională.  

Premierul a amintit de contextul regional dificil care comportă multiple riscuri. Datorită ucrainenilor, curajului lor, Rep. Moldova este în pace, este în siguranță. Acest lucru ne obligă și mai mult să creștem capacitatea noastră de apărare, a mai spus Dorin Recean.

„Trebuie să constatăm că deceniile de neglijență au dus acolo unde armata, rolul esențial al armatei în construcția statului, dar și în dezvoltarea unei societăți reziliente, a fost subminat. Dar după cum vedeți, acest lucru s-a schimbat. Aveți susținerea președintei Sandu, a întregului Guvern pentru ca să creștem investițiile în Armata Națională. Experiența unor alte țări neutre precum Elveția arată că o armată bine echipată doar consolidează siguranța națională, iar neutralitatea noastră este doar un instrument de politica externă și noi trebuie să investim mai mult în aramată și asta facem”, a declarat Dorin Recean.

Pe parcursul anilor, efectivul Armatei Naționale a trecut prin mai multe încercări, dar a reușit să se constituie ca o organizație puternică aflată zilnic la straja păcii, în interesul cetățenilor, a declarat la rândul său ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi. El a afirmat că Armata Națională trece printr-un proces de modernizare complexă care permite fortificarea  capacităților sale  de apărare.

Potrivit ministrului Apărării, prestația și profesionalismul militarilor moldoveni este înalt apreciat și demonstrează faptul că Republica Moldova nu este doar consumator de securitate, dar are și capacități de furnizare de securitate în lume. 

„Armata Națională trece printr-o modernizare complexă care ne permite să ne fortificăm capacitatea de apărare. În această perioadă dificilă cetățenii au nevoie de siguranță, avem nevoie de pace. Și dvs domnilor militari sunteți cei care asigurați această pace.  Profesionalismul militarilor este înalt apreciat, ceea ce face ca noi să demonstrăm  că nu suntem doar consumator de securitate  dar avem capacități de furnizare a securității în lume”, a menționat Nosatâi.

Republica Moldova a marcat 32 de ani de la crearea Armatei Naționale la 3 septembrie.  În perioada 4-6 septembrie, Ziua Armatei Naționale va fi sărbătorită și la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, unde conducerea Ministerului Apărării și Marelui Stat Major, alături de militari și angajați civili, vor susține lecții publice cu genericul: „Armata Națională — de 32 de ani garant al păcii și securității”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău