Dorin Recean: Instituțiile internaționale din țări precum SUA, Marea Britanie, toate statele UE, Canada se mișcă mult mai rapid decât justiția noastră pe dosarele marilor corupți
-
08 Mai 14:56
Guvernul a aprobat astăzi modificări la legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale, care vin să concretizeze categoriile de subiecți asociați persoanelor sancționate internațional. Instituțiile internaționale din UE, dar și de peste ocean, se mișcă mult mai rapid decât justiția moldovenească pe dosarele marilor corupți, a comentat în acest context premierul Dorin Recean.
Amendamentele la Legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale prevăd concretizarea categoriilor de subiecți asociați persoanelor suspuse sancțiunilor internaționale. Modificările mai prevăd includerea Serviciului Fiscal de Stat și Agenției Servicii Publice în lista instituțiilor care urmează a fi informate de către SIS cu privire la persoanele asociate, a explicat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care a prezentat proiectul.
Premierul Dorin Recean a observat stagnarea pe dosarele de mare corupție:
„Nu pot să nu remarc că instituțiile internaționale din țări precum SUA, Marea Britanie, toate statele UE, Canada se mișcă mult mai rapide decât justiția noastră pe dosarele marilor corupți”, a spus Dorin Recean.
Amintim că în decembrie 2023, au intrat în vigoare modificările operate de Parlament la Legea cu privire la aplicarea măsurilor restrictive internaționale, care face parte dintr-un plan național de deoligarhizare, una din condițiile Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor de aderare. Una dintre cele mai importante și mai complexe măsuri este blocarea fondurilor sau resurselor economice ale persoanelor sancționate internațional, spunea ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
La sfârșitul lunii ianuarie, SIS a făcut publică o lista cu circa 500 de persoane și entități asociate cu cei șase subiecți ai sancțiunilor internaționale ce se referă la Rep. Moldova - Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi, Grigore Caramalac și Igor Ceaika.