Dorin Drăguțanu: Profitul băncilor a depășit cifra de 1,4 mlrd. lei în 2015

  • 23 Februarie 2016 09:34
Dorin Drăguțanu: Profitul băncilor a depășit cifra de 1,4 mlrd. lei în 2015

În anul 2015 sistemul bancar al Moldovei a activat la un nivel destul de înalt și responsabil, consideră Guvernatorul Băncii Naționale (BNM), Dorin Drăguțanu, citat de INFOTAG

Potrivit guvernatorului BNM acest aspect "este cel mai important, dacă luăm în considerare cum a fost anul 2015, cu ce probleme și provocări am fost nevoiți să ne confruntăm și să luptăm".

 "Relațiile strânse ale BNM cu băncile care înțelegeau ce regulatorul cere și așteaptă le-a permis acestora să ia măsurile de rigoare. Și ca rezultat, astăzi avem un sistem bancar stabil și funcțional. Toate băncile obțin profit, atrag resurse de la populație, în special în lei moldovenești. Aceasta este acel bine pentru care am luptat în condiții dificile din punct de vedere financiar, condiții în care s-a aflat sistemul pe întreg parcursul anului 2015", a spus Dorin Drăguțanu.

 Fiind întrebat despre rezultatele financiare ale anului 2015, bancherul a spus că "dacă consultăm datele statistice și balanțele, atunci rezultatele nu sunt chiar îmbucurătoare".

 "Dar dacă ne uităm din prisma a ce putea fi, atunci rezultatele nu sunt atât de rele. Activele celor 11 bănci rămase în sistem s-au majorat cu 15%, capitalul normativ - cu 19%. Creditarea, chiar de a fost lentă, a demonstrat o mică creștere", a menționat bancherul.

 Potrivit Guvernatorului BNM, profitul băncilor pentru anul trecut a depășit cifra de 1,4 mlrd. lei.

 "Comparativ cu anul 2014 acest indice a crescut cu 512 mil. lei (55%). Dar în anul 2014 o bancă a înregistrat pierderi mari, iar anul 2015 l-a încheiat deja cu profit. Reiese că din creșterea profitului pe sistem de 512 mil. de lei, 270 de mil. este rezultatul pozitiv doar la Eximbank", a subliniat bancherul.

 El se bucură și faptului că în condiții dificile și complicate băncile au reușit să obțină profit.

 "O bancă profitabil este întotdeauna o bancă de încredere și stabilă. Profitabilitatea duce la majorarea capitalului normativ. Este un semn bun", a menționat el.

 Guvernatorul BNM afirmă că în anul 2016 majorarea fondului de risc va fi dictată de portofoliile de creditare, calitatea căror, în opinia regulatorului, puțin se va înrăutăți.

 "Nu văd o înrăutățire radicală, dar la drept vorbind calitatea creditelor va fi dictată și de recesiunea din economie. Chiar și dacă economia va depăși starea actuală, încă o perioadă situația din sectorul real continuă să afecteze calitatea portofoliilor", a subliniat Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău