Dorin Cimil: Avem doar 70 de milioane și promisiuni din partea premierului
-
11 Iunie 2021 08:43
Președintele Comisiei Electorale Centrale Dorin Cimil spune că cifra de 146 secții de vot destinate diasporei a fost agreată de majoritatea membrilor CEC și a fost convenită în urma calculelor financiare făcute. Șeful CEC spune că, deocamdată, instituției electorale i-au fost transferate doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului, iar zilnic Guvernul ar veni doar cu promisiuni de suplinire a bugetului, notează IPN.
Președintele CEC spune că dacă la 11 iulie, mii de oameni din diaspora nu vor reuși să-și exercite dreptul la vot, vina va aparține deputaților, care nu au aprobat inițiativele de introducere a votului electronic și a celui prin corespondență.
„Responsabilitatea va fi, inclusiv, a parlamentarilor. Am așteptat legi și modificare a cadrului normativ care urmau să introducă metode alternative de vot. De resposabilitatea Parlamentului țineau și modificările bugetare necesare bunei desfășurări a alegerilor, modificări care ar fi trebuit să fie operate înainte de a (se) dizolva Parlamentul”, a spus Dorin Cimil în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
Cu referire la numărul redus de secții de vot destinate diasporei, șeful CEC spune că instituția electorală nu face decât să pună în aplicare devizul de cheltuieli acoperit de Guvern.
„La nivel de bani, ceea ce anunță Guvernul prin emisiuni TV și ceea ce oferă CEC-ului în calitate de fonduri, sunt lucruri diferite. Au fost trasferate doar 70 de milioane de lei. Haideți să fim corecți și să nu ne conducem de declarații publice, ci de documente ce urmează a fi executate. Avem doar 70 de milioane de lei, mai mult nimic decât o promisiune a premierului” a spus Dorin Cimil.
În același timp, președintele CEC și-a exprimat dezacordul cu referire la deschiderea a 2 secții de vot în municipiul Bender și una în comuna Corjova, raionul Dubăsari, localități aflate temporar în afara controlului autorităților constituționale de la Chișinău.
„În situația în care nu putem să asigurăm odinea publică și există riscuri iminente, părerea mea este că nu sunt necesare cele trei secții”, a mai spus Dorin Cimil.
Inițial, Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 139 secții de vot destinate diasporei, număr similar celui de la scrutinul prezidențial de anul trecut. Ulterior, CEC și-a revizuit decizia, completând lista secțiilor de vot destinate cetățenilor Republicii Moldova din străinătate cu încă 7 secții.