Dorin Chirtoacă și Vlad Bilețchi, amendați pentru că au participat la ceremonia de întâmpinare a ajutorului umanitar oferit de România

  • 06 Iunie 2020 09:52
Dorin Chirtoacă și Vlad Bilețchi, amendați pentru că au participat la ceremonia de întâmpinare a ajutorului umanitar oferit de România

Liderul Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, și unul dintre liderii Mișcării Politice „UNIREA”, Dorin Chirtoacă, au fost amendați cu 22 500 de lei, pentru că au participat la ceremonia de întâmpinare a celor 20 de camioane cu ajutoare românești. Asociația califică aceste acțiuni ca fiind o persecuție pentru faptul că au dorit să spună „mulțumesc” statului român pentru ajutoarele semnificative în lupta cu pandemia, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al ODIP se spune că deocamdată, sunt sancționați Dorin Chirtoacă și Vlad Bilețchi, însă, din declarațiile poliției, încă aproximativ 20-30 de persoane ar urma să fie amendate. Amenda a fost aplicată pentru presupusa încălcare a regimului de pandemie, adică aflarea în grup mai mare de trei persoane.

„Statul organizează ceremonia publică de întâmpinare a camioanelor și tot statul îi sancționează pe cei care participă. Vreau să vin cu o explicație scurtă de ce este o discriminare și persecutare. Statul este unicul organizator, iar noi suntem participanți la activitatea solemnă, oficială și, conform legii cu privire la întruniri, responsabil de buna desfășurare a întrunirii este organizatorul, adică Guvernul Republicii Moldova, în persoana prim-ministrului Ion Chicu. Nu noi suntem organizatorii, iar această amendă este aplicată abuziv”, susține Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”.

Potrivit lui, atunci, la fața locului, s-au aflat zeci sau chiar sute de persoane, atât participanți, presă, reprezentanți ai statului, formați din mai multe grupuri mai mari de trei persoane. Însă sancțiunea le este aplicată doar lor. „Chiar dacă în aceeași perioadă au mai fost organizate întruniri publice similare, însă cu încălcarea flagrantă a prevederilor legislației. De exemplu, la data de 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale a avut loc un ditamai marș automobilistic cu ocazia „Zilei Victoriei”, cu zeci de coloane de mașini, unde organizatori erau persoane particulare, care nu au nicio legătură cu statul. Tot atunci, și Igor Dodon i-a îndemnat pe oameni să participe la acest eveniment public. Să nu uităm însă și de faptul că Igor Dodon se plimbă prin toată țara, la mai multe întâlniri cu oameni în etate sau copii minori, ignorând cu desăvârșire masca sau alte măsuri de protecție”, menționează Vlad Bilețchi.

Acesta afirmă că sancțiunea, pe care o califică discriminatorie și nedreaptă urmează să fie contestată în instanța de judecată. De asemenea, urmează a fi sesizate misiunile diplomatice acreditate din Republica Moldova, dar și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău