Dorin Chirtoacă: În cei zece ani de activitate, Radio Chișinău a fost un barometru de echidistanță și lipsă de angajare politică

  • 29 Noiembrie 2021 14:45
0%
00:00:00
00:00:00

Dorin Chirtoacă, în 2011 primar al mun. Chișinău:

Radio Chișinău: Domnule Dorin Chirtoacă, acum 10 ani, în spațiul informațional al Republicii Moldova se lansa Radio Chișinău. A fost, de fapt, o revenire firească, după mai bine de șapte decenii, a postului Radio România. Pentru Dvs., pe atunci primar al Chișinăului, ce importanță a avut acest eveniment?

Dorin Chirtoacă: A fost unul dintre obiectivele mele, despre care mai puțin am declarat în spațiul public și asupra căruia am insistat încă înainte să fiu ales în funcția de primar. Noi am trecut prin cenzura și bătaia de joc a lui Voronin și a regimului comunist față de jurnaliști. Ne amintim de grevele de la Antena C, Euro TV chiar și „Teleradio-Moldova”, de jurnaliștii care au fost dați afară. Revenirea Radio Chișinău în spațiul informațional românesc și european a Republicii Moldova a fost și rămâne a fi un factor cheie pentru care, după aceea, întreaga societate să ajungă să respire tot ce înseamnă democrație europeană. Odată cu revenirea Radio România dincoace de Prut, după ce în perioada interbelică am avut postul de Radio Basarabia – prima stație locală, s-a făcut dreptate și sper că acest lucru, care s-a realizat acum 10 ani, să rămână pentru totdeauna de acum încolo.      

Radio Chișinău: În opinia Dvs., ce prestație a avut Radio Chișinău pe parcursul acestui deceniu?

Dorin Chirtoacă: A fost un barometru. Un barometru de echidistanță, lipsă de angajare politică și, respectiv, interes politic, fără ca să se implice în lucruri periferice urâte. Un asemenea barometru, o hârtie de turnesol arată, de fapt, starea de lucruri, îi determină și pe ceilalți să devină mai echidistanți, disciplinați, corecți atunci când deviază în a servi pe unii sau pe alții. Atât timp cât va exista Radio Chișinău, TVR Moldova, ceilalți vor fi obligați să țină cont de standardele care deja au fost atinse la București, România și Europa.

Radio Chișinău: Domnule Chirtoacă, a reușit Radio Chișinău să devină o voce distinctă în peisajul mediatic de la noi?

Dorin Chirtoacă: Vreau să vă spun că la început se încerca ca Radio Chișinău să nu fie luat în seamă. Era privit așa – România și-a deschis aici o antenă și impactul va fi minim. Peste un an sau doi s-a văzut că Radio Chișinău ține ștacheta și are ascultătorii săi, există un public care nu poate fi mințit, un public atent, dincolo de ceea ce se spune și se anunță oficial.

Datorită Radio Chișinău există lucruri pe care nu le poate obține nimeni, nici din factorii politici, nici factorii de destabilizare, cum este Federația Rusă, de exemplu, sau actorii care promovează regimul hibrid, întrucât Radio Chișinău reușește să mențină flacăra vie a conștiinței naționale românești, a gândirii critice care să-i țină mereu în tonus pe politicieni și pe toți aceea care doresc să manipuleze în spațiul public. Acesta este rolul Radio Chișinău până la vremuri mai bune în Basarabia, până când va fi realizată, totuși, unirea, vom reuși să fim o țară.

Radio Chișinău: Ce mesaj aveți pentru echipa de la Radio Chișinău și pentru oamenii care au contribuit la readucerea, acum 10 ani, la Chișinău a postului Radio România.

Dorin Chirtoacă: Să nu se lase intoxicați, să nu pună la inimă atunci când văd că sunt acuzați că fac notă discordantă de ceea ce se întâmplă în general în spațiul public, să-și urmeze calea, conștiința, să urmeze ce au ca pregătire profesională și să aibă răbdare. E un maraton, un maraton pe termen lung în a reuși și a ține flacăra românismului vie aici, pentru ca într-o bună zi să fie ca un curent de neoprit, pentru a da jos ultimul hotar  rămas aici, în partea Europei de Est, după pactul Ribbentrop-Molotov. 

Radio Chișinău: Vă mulțumim pentru interviu și vă dorim „La mulți ani alături de Radio Chișinău”.

Dorin Chirtoacă: La mulți ani! Trăiască România!

Interviu realizat de Eugen Urușciuc

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău