Dopaj | Federația internațională de atletism menține suspendarea Rusiei

  • 17 Noiembrie 2021 19:33
Dopaj | Federația internațională de atletism menține suspendarea Rusiei

Federația internațională de atletism, reunită miercuri în congres, a decis să mențină, în ciuda unor ''progrese'', suspendarea Rusiei, dictată în noiembrie 2015 pentru introducerea unui sistem de dopaj instituționalizat, transmite AFP.

Congresul World Athletics, care a avut loc prin videoconferință, a aprobat recomandarea făcută de grupul de lucru însărcinat să evalueze progresele Rusiei în lupta împotriva dopajului, scrie Agerpres.

"RUSAF (Federația rusă de atletism - n. r.) a făcut progrese constante pentru a îndeplini condițiile puse în vederea reintegrării sale. Până acum au fost stabilite principalele repere, precum și diferiții indicatori cheie definiți în Planul de reintegrare", a declarat Rune Andersen, președintele grupului de lucru.

RUSAF a pus în aplicare din luna martie un "plan de reintegrare", elaborat cu ajutorul a trei experți independenți, ce prevede mai ales o recunoaștere a actelor condamnabile din trecut, înființarea unui departament antidoping, finanțarea unui număr mai mare de teste de depistare, sancțiuni împotriva regiunilor din Rusia care au probleme cu dopajul, încurajarea avertizorilor de integritate și o mai mare implicare a sportivilor în gestionarea disciplinei lor.

"Aceste schimbări reflectă o nouă cultură în cadrul RUSAF. În atletismul din Rusia mai sunt însă câțiva oameni care nu au îmbrățișat această cultură și RUSAF mai are de lucru pentru a se asigura că ei nu exercită o influență. Statutul RUSADA (Agenția rusă antidoping - n. r.) rămâne un alt motiv de îngrijorare", a adăugat Rune Andersen.

La sfârșitul lui 2019, RUSADA a fost sancționată de Agenția mondială antidoping (AMA/WADA) pentru manipularea fișierelor informatice ale laboratorului antidoping de la Moscova, inițial cu excluderea pentru patru ani din competițiile internaționale. Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) a redus această suspendare la doi ani începând din decembrie 2020.

În ciuda suspendării țării lor, atleții ruși pot concura sub drapel neutru, în condiții stricte de respectare a regulilor antidoping.

Procesul de atribuire a statutului de "atlet neutru autorizat" (ANA) a fost suspendat în noiembrie 2019, la Federația rusă de atletism ajutându-l pe săritorul în înălțime Danil Lîsenko să furnizeze documente false pentru a justifica nerespectarea obligațiilor de localizare pentru controalele antidoping.

Procesul a fost relansat în martie după ce RUSAF a elaborat planul său de reintegrare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău