Donbas: Proteste față de retragerea armatei Kievului

  • 28 Septembrie 2016 17:28
Donbas: Proteste față de retragerea armatei Kievului

Locuitorii din Stanița Luhanska, localitate est-ucraineană din Donbas, au anunțat că vor protesta față de o posibilă retragere a armatei Kievului, după ce reprezentanții oficiali ai Ucrainei și rebelii proruși au convenit recent asupra unui nou acord de separare a forțelor în zona liniei frontului.

Declarația a fost făcută de președintele Administrației Militare și Civile Regionale Luhansk, Iuri Zolkin.

"Oamenii ne întreabă cum vor putea autoritățile ucrainene să-și exercite atribuțiile în cartierele localității. Acest acord interzice chiar și polițiștilor să poarte arme. Cum vor funcționa aici Ministerul pentru Situații de Urgență sau serviciul de ambulanțe?" - a afirmat Zolkin, într-o intervenție televizată.

Acesta a adăugat că polițiștii ucraineni riscă să intre în coliziune cu teroriștii în cartierele din Stanița Luhanska incluse în zona vizată de demilitarizare.

Amintim că, satămâna trecută, reprezentanții Guvernului de la Kiev și cei ai separatiștilor proruși din estul Ucrainei au convenit, la Minsk, asupra unui nou acord de separare a forțelor în zona liniei frontului din Donbas, teritoriile din care trupele ambelor părți s-au angajat să se retragă fiind localitățile Zolote, Petrovske și Stanița Luhanska.

Negocierile dintre părți au fost mediate de Misiunea Specială de Monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Purtătorul de cuvânt al delegației ucrainene la negocierile de la Minsk, Darka Olifer, și-a exprimat speranța că, în timpul implementării acestui acord-cadru, vor fi conveniți parametrii unei posibile separări a forțelor de-a lungul întregii linii a frontului.

"Documentul presupune o diminuare a tensiunilor în zona liniei frontului și, de fapt, creează condițiile necesare ca armele de foc să nu mai poată fi folosite. În același timp, acordul cadru face referire și la aplicarea deplină a acordurilor precedente privind retragerea armamentului cu calibrul sub 100 de mm" - a explicat Darka Olifer. Aceasta a adăugat că, potrivit înțelegerilor de la Minsk, Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE se angajează să monitorizeze permanent aplicarea acordului în zona localităților Zolote, Petrovske și Stanița Luhanska, informează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău