Donald Tusk susține că există șanse ca Marea Britanie să anuleze Brexit

  • 10 Mai 2019 18:46
Donald Tusk susține că există șanse ca Marea Britanie să anuleze Brexit

Donald Tusk, președintele Consiliului European, apreciază că există șanse de 20-30% să fie anulată procedura de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, informează cotidianul The Guardian, potrivit Mediafax.

"Referendumul din 2016 a avut loc în cel mai prost moment politic, a fost rezultatul unui calcul politic greșit", a declarat Donald Tusk într-un interviu acordat publicației poloneze Gazeta Wyborcza.

"Nu a existat o dezbatere de tip real despre consecințe în campania premergătoare acestui referendum, ci abia după vot. Astăzi, rezultatul probabil ar arăta diferit. În mod paradoxal, Brexit a generat o mișcare pro-europeană în Marea Britanie", a afirmat Donald Tusk.

"Hannah Arendt a declarat că în politică și în istorie lucrurile devin ireversibile doar atunci când oamenii le consideră a fi așa. Deoarece, de fapt nu sunt ireversibile. După referendumul britanic din 2016, am crezut că dacă vom considera închis acest caz va fi sfârșitul. În prezent, șansele ca Brexit să nu se producă sunt, în opinia mea, de 20-30%. Este mult. De la lună la lună, devine din ce în ce mai clar că ieșirea Marii Britanii din UE va arăta complet diferit decât atunci când s-a promovat Brexit. Nu văd niciun motiv să capitulăm", a subliniat Tusk.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziție), a semnalat în urmă cu două zile că ar trebui organizat un nou referendum pe tema apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Guvernul de la Londra a decis marți participarea la alegerile pentru desemnarea membrilor Parlamentului European, scrutinul urmând să fie organizat în Marea Britanie pe 23 mai.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a purtat discuții secrete privind posibilitatea organizării unui nou referendum pe tema apartenenței țării la Uniunea Europeană, în contextul impasului privind aprobarea Acordului Brexit, au afirmat luni surse politice de la Londra citate de cotidianul The Telegraph.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău