Donald Tusk îi critică pe liderii statelor Uniunii Europene

  • 23 Octombrie 2015 09:02
Donald Tusk îi critică pe liderii statelor Uniunii Europene

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a criticat joi, 22 octombrie, la Madrid, pe liderii statelor membre ale Uniunii Europene pentru modul în care gestionează criza refugiaților.

Acesta a calificat drept 'naive' disputele pe acest subiect atât timp cât Europa nu reușește să oprească la granițele sale valul de migranți, relatează Reuters.

Aflat în capitala spaniolă ca invitat la Congresul Partidului Popular European (PPE), Tusk s-a referit atât la liderii europeni care susțin necondiționat adoptarea unor măsuri de consolidare a controalelor la granițele externe ale Europei, cât și la cei care le solicită celorlalte state membre să manifeste 'solidaritate' și să preia din povara reprezentată de numărul mare de refugiați.

'Nu mai putem permite ca solidaritatea să fie echivalentă cu naivitatea, deschiderea cu lipsa de ajutor, libertatea cu haosul. Și prin asta mă refer, desigur, la situația de la granițele noastre', a afirmat Tusk, într-un discurs de cinci minute în fața delegaților PPE.

Fostul premier polonez a subliniat că liderii conservatori europeni nu trebuie să renunțe la 'datoria primară' de a apăra teritoriile statelor lor. 'Dacă vreți să-i ajutați pe alții, în primul rând trebuie să puteți avea grijă de voi înșivă și de cei apropiați', a spus el, salutând măsurile luate de gazda reuniunii PPE, premierul spaniol Mariano Rajoy, pentru reducerea imigrației ilegale în Spania.

Cancelarul german Angela Merkel, care a avut la rândul său o intervenție în cadrul Congresului PPE, susține măsurile decise de Consiliul European în acest an, printre care controale mai stricte la granițele externe ale UE, dar și schema de redistribuire a refugiaților între țările membre ale blocului comunitar.

Congresul Partidului Popular European a adoptat o rezoluție ce recomandă accelerarea procedurilor de azil și îmbunătățirea procesului de primire a refugiaților, dar insistă pe întărirea controalelor la frontierele externe, expulzarea celor care nu obțin azil, lupta împotriva traficanților și încheierea de acorduri cu țările de origine și de tranzit pentru limitarea afluxului de imigranți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:6,17 m/s
Sun
20
Mon
15
Tue
16
Wed
19
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău