Donald Tusk denunță comportamentele 'naționaliste' ale unor state ale UE în lupta cu un virus 'cosmopolit'

  • 21 Martie 2020 15:05
Donald Tusk denunță comportamentele 'naționaliste' ale unor state ale UE în lupta cu un virus 'cosmopolit'

Președintele Partidului Popular European (PPE) și fostul președinte al Consiliului european Donald Tusk a denunțat comportamentele "naționaliste" ale unor state membre ale Uniunii Europene în lupta cu noul coronavirus și a pledat pentru mai multă cooperare, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citat de AFP, preluat de Agerpres.

"Trebuie să se facă diferența între fapte și propaganda anti-UE. Cu ani în urmă, statele membre au decis ca problemele sănătății să rămână în competența guvernelor naționale", a subliniat Tusk, în prezent izolat la Bruxelles, comentând în legătură cu criticile formulate în diferite părți cu privire la un răspuns european prea slab în fața pandemiei.

Miercuri, premierul polonez Mateusz Morawiecki a reproșat Uniunii Europene că nu a pus la dispoziție noi fonduri de ajutor și "nu a reacționat la fel de rapid ca statele naționale, ca Polonia".

Potrivit lui Tusk, nu este vorba nici de o slăbiciune a UE, nici de o lipsă de mijloace, ci de "reticența țărilor membre de a crea o strategie, proceduri și norme comune", în contextul în care "soluțiile naționale de stat nu vor funcționa pe termen lung, pentru că virusul este cosmopolit".

"Avem nevoie de Uniunea Europeană mai mult decât oricând, de o UE mai unită, dotată cu mai multe instrumente și mai multă putere", a insistat el, pledând totodată pentru salvgardarea valorilor democratice într-un moment în care se conturează o "criză socială".

Este o criză care "riscă să afecteze însăși esența Occidentului, libertatea și independența individului, dar și valorile UE - solidaritate, deschidere, toleranță, piață liberă", a atenționat Tusk.

El a menționat că la următorul summit al Consiliului european urmează să fie stabilite finanțele Uniunii pentru perioada pandemiei,

"Europa va fi pregătită să facă mari compromisuri, dar acest lucru cere deplină armonie și renunțarea la gândirea naționalistă", a spus Tusk.

El a mai criticat în același interviu decizia partidului conservator naționalist aflat la putere în Polonia de a menține pentru 10 mai primul tur al alegerilor prezidențiale, remarcând că "în luna mai vom trăi în situația de pandemie". "Doar un nebun sau un criminal ar putea propune oamenilor să meargă atunci la vot", a conchis Tusk.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
5
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
2
Tue
5
Wed
7
Thu
8

Curs oficial BNM 27 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 -0.0000
USD 17.4546 -0.0000
RON 4.3784 -0.0000
UAH 0.6257 -0.0000
RUB 0.2368 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău