Donald Tusk: UE va rămâne un prieten și susținător puternic al Republicii Moldova

  • 28 Aprilie 2015 14:57
Donald Tusk: UE va rămâne un prieten și susținător puternic al Republicii Moldova

Uniunea Europeană va continua să susțină Republica Moldova, care are perspective europene, dar autoritățile trebuie să accelereze reformele, a declarat astăzi la Chișinău, președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Oficialii moldoveni promit, la rândul lor, că își vor îndeplini angajamentele asumate în fața Bruxelelsiului, dar în același timp, solicită și în continuare sprijin financiar din partea Uniunii Europene.
 
Donald Tusk a avut astăzi întrevederi cu primele persoane în stat – președintele Nicolae Timofti, premierul Chiriul Gaburici și șeful legislativului, Andrian Candu. De asemenea, el a participat la ședința comisiei guvernamentale pentru integrare europeană. Oficialul a declarat că a discutat despre agenda de reforme a Republicii Moldova, situația internă, inclusiv procesul de reglementare a conflictului transnsitrean, dar și cea regională, precum și despre summitul Parteneriatului Estic de la Riga. În acest context, Donald Tusk a declarat că, în opinia sa, Republica Moldova are perspective europene clare.
 
„Pentru mine, dar nu doar, Republica Moldova este în continuare cel mai promițător partener în acest proces complicat și sunt sigur că procesul de extindere a Uniunii Europene va avea un final fericit. Aspirațiile voastre europene sunt absolut justificate”, a declarat Donald Tusk.
 
Uniunea Europeană va rămâne în continuare un prieten și un susținător al Republicii Moldova pentru a o ajuta să facă față problemelor interne și celor regionale pe care le întâmpină, a mai declarat Donald Tusk. În același timp, el a subliniat necesitatea accelerării reformelor, în special în domeniile justiției și combaterii corupției. De asemenea, președintele Consiliului European a vorbit și despre necesitatea soluționării crizei din domeniul bancar pentru a restabili încrederea cetățenilor și agenților economici în instituțiile guvernamentale.
 
”Creșterile comerciale bilaterale semnificative care au avut loc în 2014 sunt un semn că ne îndreptăm în direcția corectă. În același timp este nevoie de reforme avansate, de o manieră care să facă schimbări reale pentru toți cetățenii. Am discutat despre reformarea sistemului de justiție și lupta cu corupția”, a declarat Donald Tusk.
 
În același timp, președintele Nicolae Timofti a declarat că în prezent, prioritar pentru Republica Moldova este să se consolideze ca stat de drept, să-și întărească instituțiile democratice în așa fel, încât beneficiile integrării europene să aparțină cetățenilor. El a accentuat importanța continuării sprijinului acordat de Bruxelles, după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în vara anului trecut. Nicole Timofti.
 
Și premierul Chiril Gaburici a declarat că Guvernul va continua procesul de reforme pentru a asigura o calitate mai bună a vieții oamenilor.
 
Este prima vizită a  a lui Donald Tusk la Chișinău în calitate de președinte al Consiliului European.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău