Donald Trump schimbă legislația privind mediul adoptată de Barack Obama

  • 21 August 2018 20:12
Donald Trump schimbă legislația privind mediul adoptată de Barack Obama

Administrația președintelui Donald Trump a prezentat marți o propunere care lasă statelor din componența SUA decizia privind limitarea emisiilor de dioxid de carbon și înlocuiește legislația privind mediul promovată de fostul președinte Barack Obama, transmite agenția EFE.

Obiectivul noilor norme susținute de Casa Albă este reducerea costurilor energetice suportate de companii ca urmare a Planului pentru Energie Curată implementat de administrația Obama și al cărui obiectiv era diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Noua reglementare, denumită Planul pentru Energie Curată Accesibilă, prevedere reducerea cu circa 400 de milioane de dolari pe an a costurilor pe care industria trebuie să le suporte în urma aplicării normelor adoptate de fosta administrație.

Aceste noi norme vor intra în vigoare în urma semnării decretului de către președintele Donald Trump, dar, la fel cum s-a întâmplat și cu cele promovate de Obama, ele riscă să fie blocate de Tribunalul Suprem dacă va fi formulată o plângere pertinentă.

Șeful Agenției de Protecție a Mediului din SUA, Andrew Wheeler, a apreciat că noua reglementare va permite consumatorilor să economisească bani și lucrătorilor să-și păstreze locurile de muncă, fiind în același timp protejat mediul înconjurător.

Președintele Trump a retras în iunie anul trecut SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și a anunțat apoi în octombrie intenția sa de a revizui legislația corespunzătoare, declarație care a alertat congresmeni și mișcări sociale care au considerat că un asemenea demers poate avea un impact negativ considerabil asupra mediului.

Totuși, Agenția de Protecție a Mediului din SUA susține că, prin aplicarea noii reglementări, emisiile de CO2 vor fi reduse până în anul 2030 cu aproximativ 1,5%, datorită eficientizării producției industriale.

Conform acestei reglementări, fiecare stat din componența SUA va avea la dispoziție trei ani pentru a stabili propriile standarde privind emisiile de dioxid de carbon, care apoi trebuie aprobate în termen de un an de către Agenția de Protecție a Mediului, iar în lipsa acestei aprobări guvernul federal va putea impune propria sa decizie.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău