Donald Trump permite accesul presei la centre de detenție a migranților din SUA

  • 08 Iulie 2019 11:16
Donald Trump permite accesul presei la centre de detenție a migranților din SUA

Președintele american Donald Trump va permite accesul presei în unele centre de detenție a migranților, transmite AFP, scrie Agerpres.

"Voi începe să arăt presei unele centre de detenție. Vreau ca presa să meargă să le vadă", le-a declarat președintele jurnaliștilor duminică, la Morristown, în statul New Jersey. "Unii membri ai presei vor merge fiindcă sunt suprapopulate și noi suntem cei care se plâng de suprapopularea lor", adăugat el.

Anunțul a fost făcut la o zi după ce ziarele New York Times și El Paso Times au publicat o relatare despre centrul de detenție de la Clint, în statul Texas, plin cu sute de copii cu haine murdare, înghesuiți în celule unde colcăie bolile. "Duhoarea hainelor murdare ale copiilor era atât de puternică încât se transmitea la hainele agenților. (...) Copiii plângeau tot timpul", au consemnat publicațiile. "O fată părea destul de înclinată să se sinucidă încât agenții au pus-o să doarmă pe un pat pliant în fața lor, ca să o poată supraveghea în timp ce îi procesau pe cei nou sosiți".

Trump a caracterizat articolul drept o "farsă".

Un raport al departamentului de securitate internă al SUA (DHS), care coordonează poliția de frontieră, a recunoscut marțea trecută că în multe centre pentru migranții clandestini există o "suprapopulare periculoasă". Majoritatea celor deținuți acolo provin din America Centrală, de unde s-au refugiat din cauza violenței și a sărăciei.

Mai mulți congresmeni democrați care au vizitat astfel de centre au relatat de asemenea despre celule supraaglomerate, fără apă curentă, unde copiii și adulții nu aveau acces la medicamente și nu puteau face duș.

Miercurea trecută, Trump a scris un mesaj pe Twitter în care susținea că, "dacă imigranții ilegali nu sunt mulțumiți de condițiile din centrele de detenție construite sau renovate rapid, spuneți-le pur și simplu să nu vină. Toate problemele - rezolvate!".

Circa 144.000 de persoane au fost arestate și închise în mai de poliția de frontieră, însă în centrele de detenție și de primire unde sunt în general transferați minorii și familiile nu există destule locuri.

Sub presiunea Washingtonului, președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a acceptat să întărească controlul la frontiera cu SUA. Autoritățile pentru migrație din Mexic au comunicat săptămâna trecută că numărul expulzărilor a crescut în iunie cu 33%; DHS se așteaptă la o scădere cu 25% a arestărilor la frontieră în aceeași perioadă.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău