Donald Trump, ofensivă contra Chinei: Anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

  • 30 Mai 2020 11:59
Donald Trump, ofensivă contra Chinei: Anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite, informează DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, ambele demersuri se doresc a fi o ofensivă împotriva Chinei. Justificându-și decizia cu privire la OMS, șeful Casei Albe a spus că SUA preferă să redirecționeze fondurile către alte organizații. Trump a acuzat în repetate rânduri OMS că este subordonată Chinei și că din această cauză nu a fost suficient de fermă în pandemie. „Lumea are nevoie de răspunsuri de la China în privința coronavirusului. Trebuie să avem transparență”, a spus șeful Casei Albe.

Pe de altă parte, revocarea statutului special comercial de care se bucura Hong Kongul este un răspuns la noua lege din domeniul securității dată de Beijing, o lege criticată, pentru că va înăbuși protestele și acțiunile opoziției în Hong Kong, un teritoriu care se bucura de un statut aparte, chiar dacă este sub suveranitate chineză. De asemenea, Trump a sugerat că ar putea fi impuse sancțiuni unor oficiali guvernamentali din Hong Kong, denunțând o preluare brutală a puterii de către Beijing.

Aceste anunțuri au fost făcute în ceea ce trebuia să fie o conferință de presă a lui Donald Trump, care s-a transformat însă într-o declarație de presă, președintele nemairăspunzând altor întrebări din partea presei, deși interesul maxim în Statele Unite este generat de evenimentele de la Minneapolis și de „cearta” sa cu Twitter.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău