Donald Trump intervine în scandalul dispariției lui Jamal Khashoggi

  • 18 Octombrie 2018 08:11
Donald Trump intervine în scandalul dispariției lui Jamal Khashoggi

Donald Trump a cerut Turciei înregistrarea care ar dovedi că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. Liderul de la Casa Albă nu este convins că asemenea dovezi există, dar speră că situația va fi clarificată de secretarul de stat Mike Pompeo, care urmează să se întoarcă dintr-o călătorie în Arabia Saudită și Turcia.

Anchetatorii turci au perchiziționat, timp de nouă ore, reședința consulului saudit din Istanbul. Zeci de criminaliști au analizat în amănunt fiecare suprafață a casei. Au făcut poze, au luat mostre, au adus câini special antrenați și chiar au survolat clădirea cu o dronă. Totuși, nu au fost precizate eventuale concluzii.

Donald Trump oferă în continuare Arabiei Saudite, unul dintre principalii săi aliați, prezumția de nevinovăție în cazul dispariției jurnalistului Jamal Khashoggi.

Reporter: Domnule președinte, ați cerut dovezile audio-video pe care turcii s-ar putea să le aibă?

Donald Trump, președintele SUA: Le-am cerut. Dacă există, le-am cerut.

Reporter: Sunteți surprins că nu le-ați primit?

Donald Trump, președintele SUA: Nu, nu știu dacă există. Probabil există, posibil există.

Heiko Maas, ministrul german de Externe spune că nu vor accepta ca jurnaliști din întreaga lume să fie puși în pericol, din ce în ce mai des, ca urmare a muncii lor, iar acest lucru e valabil și în cazul Arabiei Saudite. Este un incident foarte îngrijorător iar acuzațiile sunt tulburătoare.

Jamal Khashogghi a intrat în consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie, ca să ia un document. Atunci a fost văzut ultima oară. Oficiali turci au spus, citați de presa locală, că jurnalistul care scria pentru Washington Post a fost ucis în clădire, apoi corpul său a fost secționat, ca să i se piardă urma.

sursa: digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău