Donald Trump critică Germania pentru excedentul comercial și nivelul insuficient al cheltuielilor militare

  • 30 Mai 2017 14:42
Donald Trump critică Germania pentru excedentul comercial și nivelul insuficient al cheltuielilor militare

Președintele american Donald Trump a criticat marți Germania pentru nivelul excedentului comercial în relația cu Statele Unite și pentru cel al cheltuielilor militare, după ce cancelarul Angela Merkel a pus duminică sub semnul îndoielii calitatea SUA de aliat de încredere al Europei, scrie Agerpres.

''Avem un deficit comercial MASIV cu Germania, plus (că) ei plătesc MULT MAI PUȚIN decât ar trebui pentru NATO & armată. Foarte rău pentru SUA. Asta se va schimba'', a scris Trump pe Twitter.

Cancelarul Merkel a provocat surprindere la Washington și Londra după ce a declarat duminică, la un miting, că Europa trebuie să-și ia destinul în propriile mâini, dând de înțeles că SUA, sub conducerea președintelui Donald Trump, și Marea Britanie, după votul pentru Brexit, nu mai sunt parteneri de încredere.

Luni, purtătorul său de cuvânt Steffan Seibert a precizat că dna Merkel este o "atlantistă din convingere profundă", dar consideră că, pentru a menține o relație sănătoasă între Germania și SUA, ''este corect, din punctul său de vedere, să se vorbească deschis despre dispute".

Relațiile americano-germane s-au tensionat în urma criticilor repetate ale lui Trump privind deficitul comercial al SUA și a amenințărilor sale că va impune taxe considerabile producătorilor germani pentru automobilele vândute pe piața americană, dar fabricate în alte țări.

Președintele american a cerut de asemenea Germaniei să-și majoreze cheltuielile militare și a numit politica Angelei Merkel a ''porților deschise'' pentru migranți drept o ''greșeală catastrofală''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:38 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău