Donald Trump anunță că negocierile cu talibanii sunt „moarte”, iar armata SUA va intensifica operațiunile

  • 10 Septembrie 2019 11:37
Donald Trump anunță că negocierile cu talibanii sunt „moarte”, iar armata SUA va intensifica operațiunile

Președintele american Donald Trump a declarat luni că negocierile cu talibanii sunt 'moarte', după ce a anulat întâlnirea secretă prevăzută cu aceștia la Camp David, și, tot luni, comandantul forțelor americane în Afganistan a afirmat că este probabilă o intensificare a operațiunilor pentru contracararea înmulțirii recente a atacurilor insurgenților, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Trump a anulat întâlnirea secretă prevăzută să aibă loc cu talibanii la Camp David, Maryland, la sfârșitul săptămânii trecute, după ce un militar american a fost ucis într-un atac sinucigaș al insurgenților la Kabul săptămâna trecută.

'Sunt moarte. Sunt moarte. În ce mă privește pe mine, sunt moarte', le-e declarat Trump reporterilor, întrebat despre aceste negocieri în timp ce părăsea Casa Albă pentru a se deplasa în Carolina de Nord.

Trump sperase să încheie lunile de negocieri cu talibanii, care controlează mari părți din Afganistan, cu o întâlnire secretă la Camp David, la care ar fi participat și președintele afgan Ashraf Ghani, și care era menită să 'bată în cuie' un acord de retragere a trupelor din războiul din care implicate SUA de 18 ani.

Un proiect de acord convenit săptămâna trecută prevedea retragerea a 5.000 de soldați americani în lunile următoare, în schimbul garanțiilor că Afganistanul nu va fi folosit ca bază pentru atacuri asupra SUA și a aliaților lor.

Aducerea acasă a trupelor americane din Afganistan a fost unul din principalele obiective de politică externă ale lui Donald Trump, potrivit căruia administrația sa se gândește în continuare la o retragere a celor 14.000 de militari desfășurați în această țară. 'Am vrea să plecăm de acolo, dar vom pleca la momentul potrivit', a afirmat el.

Cu toate acestea, sfârșitul negocierilor a alimentat temerile unei noi creșteri a violențelor în Afganistan.

Talibanii și-au intensificat atacurile chiar în timp ce în ultimele săptămâni se desfășurau negocieri de pace.

Generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central american, a declarat luni că este probabil că armata SUA își va accelera ritmul operațiunilor în Afganistan pentru a contracara aceste violențe.

'Cu siguranță că nu vom sta pasivi și să-i lăsăm să poarte o așa-zisă cursă spre victorie. Acest lucru nu o să se întâmple', le-a spus generalul McKenzie reporterilor care îl însoțeau la baza aeriană Bagram din nord-estul Afganistanului.

Președintele afgan Ghani, care a fost ținut spectator la negocierile purtate între oficiali americani și reprezentanți ai talibanilor, a avut mari rezerve față de acestea.

Luni, el și-a reiterat apelurile la pace, dar a insistat că talibanii trebuie să respecte o încetare a focului, ceea ce aceștia au refuzat până acum. 'Pacea fără o încetare a focului este imposibilă', a subliniat Ghani.

Creșterea tensiunilor pe teren se adaugă incertitudinilor legate de viitorul forțelor americane, multe dintre acestea fiind nevoite acum să se pregătească pentru o intensificare a luptelor, în timp ce așteaptă însă potențiale ordine de retragere.

Președintele Trump a declarat că ar vrea să reducă numărul militarilor desfășurați în Afganistan la circa 8.000.

Duminică, talibanii au avertizat că numărul victimelor americane va crește în urma deciziei lui Trump de a anula negocierile cu ei.

Întrebat dacă intensificarea operațiunilor împotriva insurgenților ar putea include lovituri aeriene și raiduri ale comandourilor americane și afgane, McKenzie a răspuns: 'Cred că vorbim de un spectru total'. 'Vom lua unele decizii, cred, în capitala țării noastre în zilele următoare', a adăugat el, fără alte detalii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău