Donald Trump acuză serviciile de informații americane de naivitate în relația cu Iranul

  • 30 Ianuarie 2019 19:41
Donald Trump acuză serviciile de informații americane de naivitate în relația cu Iranul

Președintele american Donald Trump a acuzat miercuri serviciile de informații ale SUA că sunt ''naive'' și că ''se înșeală'' în privința Iranului, după ce a fost contrazis cu o zi înainte de șefii acestor servicii cu privire la axele majore ale politicii sale externe, informează AFP.

"Membrii serviciilor de informații par a fi extrem de pasivi și naivi în ceea ce privește pericolele pe care le reprezintă Iranul. Ei se înșeală!", a notat Donald Trump pe contul său de Twitter, la o zi după mărturia depusă în fața Senatului de Gina Haspel, directoarea CIA, și de Dan Coats, directorul serviciilor de informații.

Potrivit Ginei Haspel, Iranul continuă să respecte "tehnic" acordul încheiat în 2015 cu marile puteri menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba nucleară și din care SUA s-au retras anul trecut, după cum a promis Donald Trump în timpul campaniei sale electorale. Și dacă iranienii intenționează "să ia distanță" față de acest text, aceasta se întâmplă, în opinia ei, din cauza problemelor economice, Washingtonul restabilind sancțiuni draconice împotriva Teheranului după retragerea din acord, ceea ce a suscitat furia aliaților europeni ai SUA.

Președintele american Donald Trump a retras SUA din acordul asupra programului nuclear iranian în mai 2018. Această decizie a dus la reimpunerea de sancțiuni economice extrateritoriale americane împotriva Iranului, față de care s-au conformat numeroase întreprinderi non-americane, renunțând la investițiile lor în Iran sau la comerțul cu Republica islamică.

"Când am devenit președinte, Iranul cauza probleme în întregul Orient Mijlociu și dincolo de el. După retragerea noastră din teribilul acord asupra programului nuclear iranian, ei (iranienii) sunt FOARTE diferiți, însă rămân o sursă potențială de pericol și de conflict", a continuat Trump pe contul său de Twitter, într-o postare furioasă. "Nu trebuie să avem încredere în Iran. Serviciile de informații poate ar trebui să se întoarcă la școală!", a adăugat liderul american.

În raportul său anual asupra marilor amenințări mondiale, serviciile de informații americane subliniază de altfel dezacordul lor cu analiza președintelui american în ceea ce privește situația din Siria, dar și impactul di

scuțiilor în curs cu Coreea de Nord. "Evaluările noastre continuă să arate că este puțin probabil ca Phenianul să-și abandoneze toate armele sale nucleare", rachetele sale și "capacitățile sale de producție", a menționat directorul serviciilor de informații, Dan Coats.

Într-un alt mesaj postat pe Twitter miercuri dimineața, Trump a evocat "o bună șansă" de a ajunge la denuclearizare în cazul Coreei de Nord. "Relațiile dintre SUA și Coreea de Nord nu au fost nicicând atât de bune", a scris el.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău