Donald Trump a luat decizia de a-și retrage trupele din Siria într-o convorbire telefonică cu Recep Erdogan

  • 21 Decembrie 2018 13:47
Donald Trump a luat decizia de a-și retrage trupele din Siria într-o convorbire telefonică cu Recep Erdogan

Președintele american Donald Trump a luat decizia de a-și retrage trupele din Siria într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să continue lupta împotriva jihadiștilor, a relatat vineri cotidianul turc Hurriyet, relatează AFP.

Convorbirea telefonică dintre Trump și Erdogan a avut loc pe 14 decembrie. Surse de la președinția turcă au afirmat că cei doi lideri au convenit să coopereze într-un ''mod mai eficient'' în Siria.

Discuțiile au intervenit pe fondul unor amenințări susținute privind lansarea unei noi ofensive în Siria, în regiunea din estul Eufratului, împotriva miliției kurde YPG (Unitățile de apărare a poporului), considerată drept teroristă de către Ankara, dar aliată a Washingtonului în lupta împotriva jihadiștilor grupării Stat Islamic (SI).

În cursul acestei convorbiri telefonice Trump a luat decizia de a-și retrage trupele din Siria, a afirmat vineri Hurriyet.

Citând transcrierea convorbirii, cotidianul a afirmat că Trump l-a întrebat pe omologul său turc: ''Atunci o să eliminați ce a rămas din elementele Daesh (Statul Islamic) dacă noi ne retragem din Siria ?''. Erdogan a răspuns: ''O vom face''.

Potrivit Hurriyet, Erdogan a afirmat că Turcia ar putea lupta împotriva Statului Islamic așa cum a făcut la jumătatea lui 2016 și a neutralizat circa 4.000 de jihadiști în cadrul operațiunii Scutul Eufratului.

Aproximativ 2.000 de soldați americani sunt acum desfășurați în nordul Siriei, în principal forțe speciale prezente pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic și pentru a antrena forțele locale în zonele cucerite de la jihadiști, precizează AFP.

Sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău