Donald Trump a devenit al treilea președinte din istoria SUA, inculpat pentru a fi destituit, după Andrew Johnson și Bill Clinton

  • 24 Decembrie 2019 09:20
Donald Trump a devenit al treilea președinte din istoria SUA, inculpat pentru a fi destituit, după Andrew Johnson și Bill Clinton

Donald Trump, care este suspectat de abuz de putere și obstrucționarea Congresului american, a devenit al treilea președinte din istoria Statelor Unite inculpat în scopul destituirii, însă demiterea sa este improbabilă în contextul în care Partidul Republican deține majoritatea în Senatul SUA, relatează Mediafax.ro

Acest scandal, care a dominat scena politică americană în ultimele luni a pornit de la o controversată conversație telefonică pe care Donald Trump a avut-o pe 25 iulie cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Un activist pentru integritate a făcut sesizări la Departamentul Justiției și la Congres despre conținutul acestei conversații. În sesizare, activistul a declarat că a primit informațiile de la oficiali din cadrul Administrației de la Washington.

Criticii președintelui Trump susțin că liderul de la Casa Albă i-a cerut în mod repetat omologului său din Ucraina, Volodimir Zelenski, să lanseze o investigație care să vizeze activități ale fostului vicepreședinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcția de președinte al SUA, și a fiului acestuia, Hunter Biden.

 

 
 

"Sunt multe discuții despre fiul lui Biden, că Biden a oprit o acțiune de investigare și multă lume vrea să afle despre acest lucru, deci orice puteți face împreună cu procurorul general ar fi minunat. Biden s-a lăudat că a oprit ancheta, deci, dacă ați putea să verificați. Mie mi se pare oribil", i-a spus Donald Trump lui Volodimir Zelenski, potrivit stenogramei convorbirii, prezentată de Președinția SUA.

Volodimir Zelenski a răspuns: "Chiar voiam să vă spun despre procuror. În primul rând, înțeleg și cunosc foarte bine situația. Dat fiind că avem majoritate absolută în Parlament, viitorul procuror general va fi sută la sută omul meu, candidatul meu, va fi aprobat de Parlament și vom începe cu un nou procuror în septembrie. Va verifica situația, mai ales cea a companiei pe care ați menționat-o (…)".

Donald Trump a insistat: "Vor trebui verificate anumite lucruri. Îi voi spune domnului Giuliani să vă sune, îi voi cere și procurorului general Barr să vă sune și vom verifica totul. Sunt sigur că veți rezolva. Am auzit că procurorul a fost tratat foarte rău și că a fost un procuror foarte corect, deci succes în toate. Economia dumneavoastră se va îmbunătăți din ce în ce mai mult, pot anticipa. Aveți multe resurse. Este o țară măreață. Am mulți prieteni ucraineni, sunt oameni incredibili".

Discuția telefonică între cei doi lideri a avut loc scurt timp după ce Trump a blocat efectuarea plății ajutorului acordat armatei ucrainene de către SUA. Un oficial de rang înalt a afirmat ulterior că președintele a indicat în mod clar că deblocarea acordului militar este condiționată de investigarea lui Biden, dar Casa Albă neagă acest lucru.

În cadrul audierilor publice în Camera Reprezentanților, mai mulți oficiali americani au semnalat că avocatul personal al președintelui, Rudy Giuliani, conduce din umbră politica externă a Casei Albe privind Ucraina, relatează site-ul postului BBC News.

Pe baza dovezilor strânse, Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției democrate, a decis inculparea președintelui Donald Trump pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului, după un vot desfășurat pe data de 18 decembrie.

Senatul SUA decide soarta lui Trump/ Procesul ar putea începe în luna ianuarie

Cazul va ajunge acum în Senatul SUA care, după un proces, va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat.

Procesul în cadrul procedurii demiterii președintelui Trump ar putea începe în Senatul SUA în ianuarie, a declarat Mitch McConnell, liderul majorității republicane.

În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit. Însă, pentru ca președintele să fie demis este necesar ca 67 din cei 100 de membri ai Senatului SUA să voteze pentru demitere. În acest moment, Partidul Republican deține majoritatea, având 53 de senatori.

De la inițierea procedurii de destituire a liderului de la Casa Albă, oficiali de la Casa Albă și un grup de lideri republicani, printre care Steve Scalise, Lindsey Graham și Ron Johnson, au lansat o campanie de raliere a republicanilor în sprijinul lui Trump, astfel că niciun senator republican nu și-a exprimat, în public sau în privat, susținerea pentru demiterea lui Trump.

În cazul în care va fi demis, vicepreședintele Mike Pence va prelua funcția de președinte, pe care o va exercita până la finalul mandatului actual, adică până în ianuarie 2021.

Reacția lui Trump la procedura de demitere

Președintele american Donald Trump a condamnat în nenumărate rânduri procedura care îl vizează, acuzând democrații că încearcă să comită o lovitură de stat.

"Prin inculparea ilegală și neconstituțională, democrații și-au declarat ura pentru alegătorii americani", a declarat Donald Trump.

"După trei ani de vânătoare de vrăjitoare, farse și înșelăciuni, democrații din Camera Reprezentanților încearcă să anuleze voturile a milioane de americani patrioți", a adăugat acesta.

Președintele SUA, Donald Trump, a argumentat, într-o scrisoare trimisă în luna decembrie președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, că procedura inculpării în vederea demiterii este lipsită de legitimitate și încalcă prevederile Constituției.

"Dumneavostră vă implicați în alegerile din America. Dumneavoastră subminați democrația americană. Dumneavoastră obstrucționați justiția. Provocați durere și suferință republicii noastre pentru avantajele egoiste, personale, politice și partizane", a continuat Trump, denunțând "farsa demiterii", precedată de "vânătoarea de vrăjitoare rusă".

"Nu este vorba de altceva decât de o tentativă de lovitură de stat ilegală, partizană politic, care, ținând cont de recentele sentimente, va eșua rău la cabina de vot. Nu sunteți doar împotriva mea, ca președinte, ci împotriva întregului Partid Republican. Dar, din cauza acestei nedreptăți colosale, partidul nostru este mai unit ca niciodată", a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

Trump, primul președinte american inculpat din secolul al XXI-lea

Donald Trump este al treilea președinte american vizat de această procedură, după Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1999, care au fost achitați de Senat.

Andrew Johnson a fost acuzat că, printre altele, l-a demis secretarul de Război împotriva voinței Congresului. Johnson a scăpat la limită, lipsind doar un vot pentru a se întruni majoritatea necesară demiterii sale.

Bill Clinton a fost pus sub acuzare pentru sperjur și obstrucționarea justiției, după ce a mințit despre natura relației sale cu Monica Lewinsky, o fostă stagiară la Casa Albă. Însă, la finalul procesului, senatorii au votat împotriva demiterii.

Un caz aparte este cel al lui Richard Nixon, al 37-lea președinte al SUA, care și-a dat demisia în 1974, înainte de a fi inculpat în urma scandalului Watergate.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău