Domnica Manole, a obținut victorie la CEDO, după ce a fost demisă de la Curtea de Apel. Ce compensații va primi de la stat pentru „încălcarea dreptului la libera exprimare”

  • 18 Iulie 2023 13:43
Domnica Manole, a obținut victorie la CEDO, după ce a fost demisă de la Curtea de Apel. Ce compensații va primi de la stat pentru „încălcarea dreptului la libera exprimare”

Domnica Manole a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), magistrații europeni au constatat că autoritățile Republicii Moldova i-au încălcat dreptul la libera exprimare atunci când au demis-o din funcția de judecător al Curții de Apel, în 2017. Prin urmare, statul este obligat să-i achite magistratei de la Curtea Constituțională aproape 10 mii euro – 4.500 euro cu titlu de prejudiciu moral și 5 mii euro cu titlu de costuri și cheltuieli, anunță Asociația „Juriștii pentru drepturile omului”.

În hotărârea Curții din 18 iulie 2023 s-a constatat, în unanimitate că a avut loc violarea Articolului 10, libertatea de exprimare.  

Cauza a vizat eliberarea reclamantei din funcția de judecător după ce a comunicat presei motivele opiniei saledisidente, – existență căreia a fost deja cunoscută – până la publicarea textului integral a deciziei emise de către Curtea de Apel. 

Curtea a acordat Domnicăi Manole suma de 4 500 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 5 000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Amintim că în 2017 Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcție pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar și pentru că ar fi comunicat cu părți pe mai multe dosare. Ședința a avut loc cu ușile închise, chiar dacă judecătoarea a solicitat să fie publică. Atunci Domnica Manole a declarat că este un abuz și o răfuială politică. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău