Domnica Manole: Mi-au sfidat dreptul la un proces echitabil
-
24 Iunie 2016 16:50
Curtea Supremă de Justiție a respins solicitarea judecătoarei Domnica Manole de suspendare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a dat acordul pentru începerea urmăririi penale pe numele ei, transmite IPN.
Domnica Manole este judecătoarea care a impus Comisia Electorală Centrală să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”, CSJ constatând caracterul vădit ilegal al acestei hotărâri.
Avocata judecătoarei, Viorica Grecu, spune că încheierea CSJ nu a satisfăcut aparențele de imparțialitate pentru că la emiterea ei au participat judecători care nu trebuiau să ia parte. Aceasta pentru că acești judecători au fost sancționați cu mustrare de Colegiul disciplinar. „Formulările din motivarea încheierii sunt formulări standard pe care le regăsim aproape în orice încheiere de acest gen. Nu suntem de acord cu astfel de abordare din motivul următor: cazul doamnei Manole Domnica este un caz aparte și ține, în primul rând, de garanțiile principiului independenței judecătorești”, a afirmat Viorica Grecu.
Judecătoarea Domnica Manole a menționat că la depunerea cererii de chemare în judecată a fost anexată o declarație privind conflictul de interese cu unii judecători ai Curții Supreme de Justiție. Potrivit ei, acești judecători, prin faptul că au emis o asemenea încheiere, au sfidat în modul cel mai grav prevederile legii. „Mi-au sfidat în modul cel mai grav drepturile mele la un proces echitabil, la un proces independent”, a declarat Domnica Manole.
Potrivit judecătoarei, la data de 31 mai, atunci când Consiliul Superior al Magistraturii a emis hotărârea prin care și-a dat acordul pentru începerea urmăririi penale s-a produs un atac fără precedent asupra independenței sistemului judecătoresc, fiind umiliți toți judecătorii din Moldova. „S-a dat din deget tuturor judecătorilor din Republica Moldova ca acei judecători care vor avea curajul de a pronunța hotărâri corecte, bazate pe respectarea legii și pe intima convingere, vor fi sancționați la fel ca și judecătorul Domnica Manole”, a declarat magistrata.
Hotărârea prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA” a fost luată de Domnica Manole pe 13 aprilie. Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curții Supreme de Justiție prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de magistrată și a sesizării președintelui CEC, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.