Dolarul scade puternic din cauza ascensiunii lui Donald Trump

  • 02 Noiembrie 2016 12:25
Dolarul scade puternic din cauza ascensiunii lui Donald Trump

Dolarul este în scădere puternică, miercuri, față de francul elvețian și yen, în condițiile în care investitorii îngrijorați de șansele mai mari ale republicanului Donald Trump de a câștiga alegerile prezidențiale în SUA se orientează către plasamente mai sigure, transmite Digi24.

Francul a atins cel mai ridicat nivel din ultima lună față de dolar și maximul ultimelor patru luni în raport cu euro. În ultima săptămână, francul s-a apreciat cu aproape 3%, pe măsură ce ascensiunea lui Trump în sondaje i-a determinat pe investitori să își reducă pariurile pe majorarea dobânzilor de către Rezerva Federală (Fed) în decembrie.

Yenul, care a fost în scădere în ultima lună, a urcat cu peste 0,5%, la cel mai ridicat nivel de după 21 octombrie față de dolar.

Potrivit unor sondaje publicate marți, Trump ar avea un avans de 1-2 puncte procentuale față de Clinton. Într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat luni, Clinton ar fi cu 5 puncte procentuale înaintea lui Trump.

„Revenirea lui Donald Trump în sondaje atât de aproape de ziua alegerilor a agitat serios investitorii”, a declarat Craig Erlam, analist la Oanda în Londra.

Euro, care se apreciază tot mai mult în perioade de incertitudini globale, a avansat cu 0,3%, la 1,1099 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni.

În timp ce unii analiști susțin că președinția Trump ar putea duce la o repatriere substanțială de fonduri în Statele Unite și implicit în dolari, majoritatea investitorilor au anticipat în ultima lună că dolarul va scădea în eventualitatea unei victorii a acestuia.

Clinton a urcat în sondaje în urma scandalului sexual din jurul lui Trump de luna trecută, iar investitorii au cumpărat dolari în anticiparea unei probabilități mai mari ca Rezerva Federală să crească dobânzile în decembrie.

Fed va încheia miercuri o ședință de două zile și va publica un comunicat care, potrivit analiștilor, va sugera majorarea dobânzilor luna viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău