Doi spioni care acționau pentru Rusia, încarcerați de Serviciul estonian de Securitate Internă

  • 13 Aprilie 2018 08:35
Doi spioni care acționau pentru Rusia, încarcerați de Serviciul estonian de Securitate Internă

Serviciul estonian de securitate internă a anunțat în raportul său anual că ar fi încarcerat doi spioni care acționau pentru Rusia, relatează Agerpres.

„Suspectat de conspirație cu un stat străin" și că "a lucrat pentru GRU (serviciul rus de informații militare) pentru a strânge informații asupra activelor esențiale pentru securitatea națională și afacerile statului", Ilia Tikhanovski a fost arestat la 10 decembrie, potrivit raportului KaPo. 

Cetățean eston, lucrând în domeniul informatic, el a fost condamnat la 3 aprilie la patru ani de închisoare. 

În octombrie, un tribunal eston l-a condamnat la trei ani de închisoare pe Albert Provornikov, având dublă cetățenie estonă și rusă, vinovat că a acționat pentru FSB (fostul KGB rus). 

„FSB l-a recrutat pe Provornikov pentru a strânge informații despre posturile de poliție și a pază de frontierei" din sudul țării, a scris KaPo. 

Estonia, la fel ca vecinii săi baltici Letonia și Lituania, toate foste republici sovietice devenite membre ale UE și NATO, este foarte îngrijorată de politica agresivă a Moscovei. 

Anul trecut, NATO a desfășurat patru batalioane multinaționale în cele trei republici baltice și în Polonia ca un declanșator de alertă contra unei eventuale acțiuni hazardate a Rusiei, în timp ce armata americană a trimis sisteme antirachetă Patriot în Lituania în cadrul unor exerciții militare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău