Doi soldați ucraineni au fost uciși de către rebelii separatiști proruși în estul Ucrainei

  • 06 Aprilie 2021 11:39
Doi soldați ucraineni au fost uciși de către rebelii separatiști proruși în estul Ucrainei

Doi soldați ucraineni au fost uciși de către rebelii separatiști proruși în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, scena unui conflict armat din 2014 între forțele guvernamentale și rebeli, a anunțat marți armata ucraineană, pe fondul escaladării tensiunilor din ultimele zile, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Kievul susține că Rusia a comasat trupe în apropiere de frontiera de est a Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce informațiile despre atacuri ale rebelilor împotriva forțelor guvernamentale s-au înmulțit semnificativ.

NATO și-a manifestat preocuparea față suplimentarea forțelor ruse în regiunea Donbas, unde conflictul cu separatiștii s-a soldat deja cu 14.000 de morți, conform datelor ONU.

Moscova și Kievul se acuză reciproc de eșuarea transpunerii în practică a acordului de pace de la Minsk, destinat să pună capăt conflictului din Donbas.

Pe acest fundal îngrijorător, SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană și NATO și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina.

Statele Unite au calificat drept 'credibile' informațiile despre deplasările de trupe ruse la frontiera ucraineană, cerând Moscovei explicații cu privire la 'provocări' și declarându-se pregătite să se angajeze în aplanarea situației, după cum a declarat luni Departamentul de Stat.

Reprezentanții Rusiei și SUA au discutat despre situația din sud-estul Ucrainei, a comunicat marți agenția rusă oficială de presă TASS, citând o declarație a ministrului rus adjunct de externe Serghei Riabkov.

Riabkov afirmase luni că Rusia are contacte la nivel înalt cu SUA cu privire la tensiunile din estul Ucrainei, respingând totodată temerile legate de acumularea de forțe rusești la frontiera ucraineană, fără a ezita să avertizeze că Moscova va răspunde la 'provocările' Ucrainei.

Kremlinul insistă de câteva zile că deplasările de trupe din interiorul Federației Ruse nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, întrucât nu sunt îndreptate împotriva vreunei țări și apoi Rusia 'își transferă trupele după cum consideră de cuviință', așa cum a tot declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov.

Rusia creează o tensiune artificială prin deplasarea trupelor sale la frontiera cu Ucraina pentru a fi luată în seamă de actorii globali, dar riscurile ca Moscova să înceapă în prezent acțiuni militare la scară largă în Donețk și Lugansk (Donbas) sunt 'foarte mici', a declarat luni seara Oleksi Reznikov, vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate din estul separatist al Ucrainei, într-o intervenție la postul ICTV, citat marți de principalele media ucrainene, între care agenția oficială de presă Ukrinform.

'În opinia mea, riscurile unor acțiuni militare la scară largă sunt minime. Ceea ce se petrece acum reprezintă un element al unui război hibrid, un război informațional. Federația Rusă provoacă o tensiune artificială pentru a atrage atenția asupra sa, încercând astfel să forțeze alți jucători globali la negocieri', a afirmat Reznikov în emisiunea 'Libertatea cuvântului'.

Cu toate acestea, oficialul ucrainean nu a exclus cu totul posibilitatea unor provocări din partea Moscovei, potrivit publicației Zerkalo nedeli.

Anterior, comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Ruslan Homceak, declarase că Rusia mobilizează trupe la frontiera cu Ucraina, în contextul pregătirilor armatei ruse pentru efectuarea unor exerciții în regiunea Briansk (vest) și Crimeea (anexată în 2014).

Despre o pregătire reală a trupelor rusești pentru o invazie în Ucraina se va putea vorbi doar dacă rușii vor instala spitale militare în apropierea graniței ucrainene. Acesta va fi indiciul că Kremlinul se pregătește de acțiuni majore, a opinat la rândul său Ben Hodges, general în retragere și fost șef al armatei americane din Europa, într-un interviu acordat luni canalului ucrainean de televiziune TSN.

'Este un lucru să ai trupe la frontieră, dar este complet altceva să le oferi tot ceea ce au nevoie acestea pentru a efectua operațiuni. Vorbesc despre combustibil, muniție și spitale de campanie. Dacă nu vedeți spitale, nu sunt sigur că trupele ruse se pregătesc de o ciocnire serioasă', a subliniat el.

Pe termen lungă însă, Hodges este convins că Kremlinul nu și-a abandonat obiectivul de a ajunge la Odesa și de a izola Ucraina de Marea Neagră, de a crea un coridor terestru între Crimeea și estul Ucrainei prin Mariupol și Berdiansk, conform aceluiași post de televiziune, citat de portalul Liga.

Referitor la perspectiva negocierilor, vicepremierul ucrainean a menționat că autoritățile de la Kiev vor încerca să găsească alt loc decât Minskul pentru întâlnirile trilaterale în cadrul Grupului de contact (Ucraina, Rusia și OSCE), după încheierea pandemiei. În prezent, aceste întâlniri se desfășoară în regim de videoconferință.

Belarusul se află sub influența Rusiei și Kievul 'nu are încredere' în autoritățile belaruse, a declarat Reznikov la postul de televiziune ICTV, citat de Interfax-Ukraina. Minskul a devenit loc pentru întâlnirile Grupului de contact din 31 iulie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău