Doi scriitori și o pictoriță din R.Moldova au primit Diplomele de Onoare IBBY, decernate pentru cele mai bune cărți pentru copii

  • 19 Octombrie 2018 16:18
Doi scriitori și o pictoriță din R.Moldova au primit Diplomele de Onoare IBBY, decernate pentru cele mai bune cărți pentru copii

La Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” a avut loc astăzi festivitatea de decernare a Diplomelor de Onoare IBBY (Consiliul Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret) laureaților anului 2018 – scriitorilor Vasile Romanciuc, Nicolae Rusu și pictoriței Violeta Zabulica-Diordiev, informează MOLDPRES.

Directorul instituției, Claudia Balaban, președintele Secției Naționale IBBY, a menționat că scriitorul Vasile Romanciuc a intrat în posesia Diplomei de Onoare IBBY pentru cartea „Puiul mamei, dragul tatei”, pictorița Violeta Zabulica-Diordiev  - pentru ilustrarea cărții „Lola cea frumoasă” de Claudia Partole și scriitorul Nicolae Rusu - pentru traducerea cărții „Când părinții nu-s acasă” de Miroslava Metleaeva. De asemenea, această diplomă internațională a fost înmânată și editurilor „Prut” și „Arc”, care au publicat cărțile menționate.

Diploma de Onoare IBBY se decernează din 1956 celor mai bune cărți, editate în țările membre ale IBBY (Consiliul Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret). Până în 1974 s-a numit Diploma de Onoare ”Hans Christian Andersen”. Spiridon Vangheli deține Diploma de Onoare ”Hans Christian Andersen” pentru anul 1974 pentru cartea „Ministrul bunelului”. În perioada sovietică, dintre scriitorii noștri doar Grigore Vieru a mai obținut această distincție în 1988.

În prezent, cele 79 de țări membre ale IBBY, printre care din 1996 este și Republica Moldova, au posibilitatea să înainteze, o dată la doi ani, la Diploma de Onoare IBBY cele mai bune cărți pentru copii la trei secțiuni: „Autor”, „Ilustrator”, „Traducător”. Din 2002, Secția Națională IBBY în R. Moldova înaintează constant cele mai bune cărți pentru copii și tineret la această distincție internațională. În total, sunt 22 de laureați ai Diplomei de Onoare IBBY în Republica Moldova. Unii dintre ei au deja câte două diplome (Spiridon Vangheli, Vasile Romanciuc, Arcadie Suceveanu și Violeta Zabulica-Diordiev)  

IBBY este o organizație internațională fondată la Zurich, Elveția, în 1952, având ca obiectiv principal promovarea editării și difuzării cărților de valoare pentru copii și tineret.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău