Doi procurori și doi polițiști, reținuți pentru acțiuni de corupție

  • 17 Ianuarie 2018 11:39
Doi procurori și doi polițiști, reținuți pentru acțiuni de corupție

Cinci persoane, printre care: doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Ciocana; un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliție Ciocana; un ofițer de investigații din cadrul Direcției nr.3 a INI a IGP, precum și un civil (fost polițist), au fost reținuți, mar'i, 16 ianuarie, de Procuratura Anticorupție, pentru acțiuni coruptibile.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în cursul anului trecut, bănuiții au pretins de la administratorul unei firme diferite sume de bani, pentru a-l elibera din detenție și a înceta cauza penală, în care omul de afaceri, împreună cu încă doi colegi, erau cercetați penal pentru evaziune fiscală în proporții mari.

După primirea unei părți din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu polițiștii au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din „arest preventiv” – „sub control judiciar” și le-a returnat o parte din obiectele și actele ridicate în timpul percheziției.

Ulterior, urmare a faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii în comun cu polițiștii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.

În prezent, se întreprind toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă, a circumstanțelor cazului, deoarece în faptele de corupție menționate supra sunt bănuite mai multe persoane, care au avut roluri diferite în procesul de pretindere, acceptare și primire a banilor, fiind necesar a fi efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală: confruntări, audieri suplimentare în calitate de martori, audierea suplimentară a bănuiților, etc.

Cei cinci au fost reținuți prevetiv pentu 72 de ore, iar dacă vor fi recunoscuți vinovați de comiterea coruperii pasive, în proporții deosebit de mari, ei riscă de la 7 pînă la 15 ani închisoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău